Annons

Hinduer misshandlade pastor till döds

Trots förföljelse och lidanden sträcker sig tusentals troende indier ut till sina landsmän med evangelium om Jesus. Priset är högt, men kärleken driver dem att fortsätta.

För något år sedan misshandlades en pastor i Indien till döds. Hans namn var Mika* och han hade nyligen flyttat med sin familj till ett område där det inte finns någon kyrka och ingen som känner Jesus. Mika och hans familj hade fått på sitt hjärta att dela evangeliet med människorna som bodde där. När folket där förstod att familjen trodde på en annan gud än de hinduiska, misshandlade de Mika till döds.

Förföljelse är vardag för en kristen i Indien. Den som blir upptäckt och väljer att dela sin tro får räkna med att betala ett högt pris. Men när evangeliet tas emot, förvandlas individer och samhällen. Det är de kristna indiernas längtan, och drivkraft: De vill ge Jesus till sitt folk. Och vittnesbörden är många - människor får uppleva helanden till kropp och själ och till och med döda har väckts till liv.

För dem som drabbas av förföljelse och lidande betyder stödet från trossyskon oerhört mycket. Lokala medarbetare till IBRA i Indien besökte Mikas familj för att försöka stötta dem på alla sätt de kunde. De sörjde och bad tillsammans med Mikas änka och hennes två små pojkar. De frågade också om de kunde hjälpa familjen att flytta till en säkrare plats. Änkan svarade:

“Det enda jag önskar är att ni ber för min äldste son. Han är nu åtta år gammal. Jag hoppas att han ska växa upp till att bli pastor och avsluta det verk som hans pappa påbörjade. Folket här behöver höra om Jesus.”

Kärleken till människorna och längtan efter att de skulle få höra om Jesus var starkare än sorgen och rädslan. IBRAs medarbetare lämnade den lilla familjen förundrade över den enorma tro och förtröstan på Gud som änkan hade visat.

Mika var en del av ett pastorsnätverk som av kärlek till det indiska folket bestämt sig för att ta Jesus till landets alla hörn och låta alla få chansen att lära känna Jesus. Detta nätverk får IBRA vara med och träna i frågor kring lärjungaskapande och församlingsplantering. Under träningens gång får pastorerna lära sig att identifiera nyckelpersoner som är nyfikna på evangeliet, lärjungaträna dem och uppmuntra dem till att upptäcka och läsa Bibeln tillsammans med vänner och familj.

På så sätt förs evangeliet vidare och på flera platser har det blivit till rörelser av lärjungar som gör lärjungar som leder till nyplantering och multiplikation av församlingar. Under utbildningens gång ägnar deltagarna extra tid åt att dela evangeliet på nya platser och plantera församlingar. För det slutgiltiga målet är inte att träna pastorer. Målet är att helt vanliga människor ska få höra om Jesus och få chansen att följa Honom.

Under utbildningens gång får pastorerna lära sig att identifiera nyckelpersoner som är nyfikna på evangeliet.

---

FAKTA: IBRA i Indien

  • För pastorerna är den lärjungaskapande utbildningen helt gratis.
  • Sedan starten har ungefär 17 000 pastorer fullföljt utbildningen och nästan 9000 pastorer tränas just nu.
  • Hittills har drygt 80 000 samhällen i Indien nåtts med evangeliet genom arbetet.

---

I Indien lever majoriteten av världens onådda folk. Av tusentals olika folkgrupper har enbart tio procent tillgång till evangeliet. Resten räknas som helt onådda. Miljontals indier har alltså inte fått valet att följa Jesus, därför att ingen har berättat för dem att han finns. Det måste vi ändra på!

Under maj månad i år drog IBRA tillsammans med pastorsnätverket i Indien igång en ny satsning för att nå de allra minst nådda folkgrupperna i norra Indien. I norra Indien är läget för de kristna och andra religösa minoriteter särskilt svårt. De få kristna som finns där lever under ett enormt tryck och förföljelsen blir bara värre. Dessa områden behöver få ta del av Jesu kärlek.

52 helt onådda folkgrupper har identifierats. Dessa folkgrupper är socialt utsatta, saknar en kyrka att gå till och en bibel på sitt eget språk. Här vill IBRA och pastorsnätverket se församlingar växa fram när människor kommer till tro.

I nätverket av pastorer som IBRA stöttar finns 350 pastorer som redan arbetar i de regioner där de 52 onådda folkgrupperna finns. Dessa pastorer har IBRA inbjudits att stötta och träna med målet att nå de 52 folkgrupperna med evangeliet.

*Mika heter egentligen något annat.


Hur kan du hjälpa till?

Vi tror att Gud har något på gång i Indien och vi längtar efter att se människor få lära känna Jesus. Tillsammans med dig tror vi att det är möjligt att nå Indiens onådda folk.

För 450 kr i månaden kan vi utbilda och stötta en pastor i sitt uppdrag. Just nu är det 9000 pastorer som vill ge mer tid för att ta evangeliet dit det ännu inte nått i Indien. Kan du stötta en pastor med 450 kronor varje månad? Eller en del av den summan?

Bli månadsgivare i sommar och din gåva riktas till just detta arbete. Tack för ditt stöd!

Bli månadsgivare här >


IBRA är en missionsorganisation som, med media som verktyg, delar evangeliet bland onådda folk. Läs mer på ibra.se eller följ IBRA i sociala medier under namnet @ibra_media.