Biskop Eva Brunne kritiserad för Twitter-tack till Löfven

Eva Brunne, biskop för Stockholm stift, är en av dem som nu hyllar Stefan Löfven för sitt agerande efter hotet om regeringskris. Hennes tack till statsministern på Twitter fick en hel del kritik för att vara för politiskt, men själv menar hon att hon skulle ha uttryckt sig likadant även mot en borgerlig regering.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Så här valde Stockholmsbiskopen Eva Brunne att kommentera turbulensen kring tre statsråd och den krishantering som Stefan Löfven gjorde:

Eva Brunnes inlägg på Twitter hade vid 15.50-tiden på fredagen fått 227 kommentarer. Nästan samtliga kommentarer var kritiska. Samtidigt hade inlägget fått drygt 113 gillamarkeringar. Många skrev att de var tacksamma att de redan gått ur kyrkan, andra krävde att få ett förtydligande.

Här är några av reaktionerna på Twitter:

Marcus Birro, poet och debattör:

”På riktigt?”

Maria Ludvigsson, ledarskribent på SvD:

”Högt och lågt från biskopen. Ömsom tackas Gud ömsom S statsminister!”

Gunilla Gomér, tidigare KD-politiker:

”Gå inte ur sv kyrkan, passa på att delta i kyrkovalet o rösta bort dessa som har så dåligt omdöme? Det är bara med din röst du gör skillnad.”

Tomas Tobé, riksdagsledamot (M) och ordförande i justitieutskottet:

”Exakt vad menar du? Att statsministern i ett halvår inte berättade om säkerhetsskandalen för riksdagen och svenska folket?”

Lars Johan Carlsson, politisk sekreterare på Moderaternas riksdagskansli:

”Som biskop bör man väl avstå från partipolitik?”

Även hos kollegor från Svenska kyrkan fanns en viss tveksamhet till uttalandet.

Anna Karin Hammar, präst och teolog:

"I ett polariserat klimat kan din tweet missuppfattas. Jag tror att du skrev den i tacksamhet för att Sverige inte förs ut i krisläge."

Står fast vid sin åsikt

När Dagen talar med Eva Brunne förklarar hon att inlägget inte ska tolkas som att hon nu bekänner politisk färg.

– Den typen av tankar går alltid igång när jag uttalar mig något som närmar sig politiken. Men det går inte att komma ifrån att jag är en politisk varelse, precis som alla människor. Det hade lika gärna kunnat vara en helt annan regering, och jag hade uppfattat det på samma sätt.

Brunne säger att hon står fast vid att hon tycker att Löfven fattat det bästa valet för Sverige. Därför rörde det även henne personligen när hon lyssnade till presskonferensen.

– Jag är tacksam att han valde det han valde annars hade vi hamnat i en mycket svår politisk situation. Och det rör oss alla. Även mig som biskop. Han hade kunnat avgå med hela regeringen eller utlysa nyval. Inget av de alternativen hade varit bra för landets stabilitet.

Hur vanligt är det att biskopar uttalar sig i politiska frågor?

– Vi uttalar oss ofta i olika politiska frågor för att vi i vår lutherska kyrka är satta att leva i detta samhälle som alla andra. Därför kan vi inte vara utan åsikter.

Men den här gången uttalade du dig om statsministern.

– Det har inte funnits anledning att göra det tidigare. Men jag ville uppmärksamma detta. Jag har ett uppdrag att läsa och tolka samhället, som människa.

Någon tolkar det som ett närmande mellan kyrka och stat, vad tänker du kring det?

– Jag är stark förespråkare för en fri kyrka. Samtidigt går inte att dela upp alla delar av samhället i olika boxar.