Debatt

SVT förbisåg Hammars avsked

Det sägs ibland

att vi som riksdagsledamöter inte ska ha synpunkter på innehållet i radio- och tv-programmen eller programtablån. Jag delar inte den uppfattningen. Vi är representanter för våra väljare och de har synpunkter och då måste också vi kunna förmedla dem vidare. Det är skillnad om vi är ministrar, där finns särskilda regler.Nu har riksdagen fattat beslut om sändningstillståndet för åren 2007–2012. Folkpartiet hade i det sammanhanget flera reservationer för att förbättra möjligheterna för hörselskadade att ta del av programmen från SVT och SR, men socialdemokraterna med stödpartier hade ingen förståelse för detta.

Inte heller för

synpunkten att gudstjänster i traditionell bemärkelse är kultur och till glädje för många, inte minst äldre, som inte kan ta sig till kyrka eller annan gudstjänstlokal.Det är inte alls samma sak att höra ett studiosamtal, som att via radio eller tv få vara med om en gudstjänst med predikan och psalmer/sånger. Därför bör inte gudstjänsterna tas bort eller minska från radio- respektive tv-tablåerna.På pingstdagen sändes inte ärkebiskop KG Hammars avskedspredikan i tv från Uppsala domkyrka, vilket onekligen är mycket uppseendeväckande. Som väl var sände åtminstone radion den gudstjänsten. Har SVT fullständigt tappat konceptet för vad som efterfrågas av stora grupper och för vad som hör till vår kulturella och religiösa tradition?

Den borgerliga alliansen

hade en gemensam reservation beträffande gudstjänster i förslaget till sändningstillstånd och den gick just ut på att vi anser att det är oroande att SVT sänder allt färre gudstjänster från kyrkor och i stället sänder dem från en studio.De tv-sända gudstjänsterna ger tittarna också en arkitektonisk och kulturell upplevelse genom att programmen sänds från kyrkor från olika tidsepoker.Det handlar inte heller bara om de kristna gudstjänsterna, utan också om andra religioner, som är mer och mer förekommande i Sverige.

Befria oss från

studiosamtal och satsa på gudstjänster från kyrkor, tempel och moskéer, så som de verkligen är.

Fler artiklar för dig