Debatt

Är antisemitismen förbjuden i Sverige?

I anslutning till debatten
om Lars Vilks rondellhund med Muhammed som huvud, har det framförts jämförelser med antisemitisk hets och hävdats att sådan inte skulle vara tillåten i Sverige och därför borde inte heller kritik mot islam tillåtas.Följande är fakta: Det finns en lag om hets mot folkgrupp som i viss mån inskränker grundlagsskyddet för yttrandefriheten. Den tillämpas sällan, få åtalas och ännu färre fälls för brottet vilket Helsingforskommittén kan verifiera.Ytterst få har fällts för hets mot folkgrupp, omfattande folkgruppen judar sedan 1989, då Ahmed Rami fälldes för sina uttalanden i Radio Islam efter en lång rättegång, där några kända teologiprofessorer agerade försvarsvittnen åt Ahmed Rami. Nu har Radio Islam återuppstått på internet utan att åklagarmyndigheten gör något åt det. Myndigheten hänvisar till att servern ligger i USA. Hetsen fortsätter varje dag mot personer av judisk bakgrund (verklig eller inbillad).Justitiekanslern Göran Lambertz avstod från att åtala för hets mot folkgrupp i januari 2006 då synnerligen grova antisemitiska uttalanden inklusive uppmaningar till mord på judar gjordes i kassetter som hade inhandlats i Stora Moskén på söder i Stockholm.
Ett annat fenomen
är de frekventa påståendena bland delar av medie-eliten, som går ut på att antisemitiska påhopp uppmärksammas mycket mer och fördöms mycket hårdare än provokationer mot islam eller muslimer.Det stämmer inte. Som PM Nilsson skrev i en tänkvärd ledare i Expressen från förra året (21 februari 2006) då Jyllands-Postens Muhammed-bilder var aktuella: ”Det finns några obehagliga glidningar i debatten om Muhammedbilderna som har diskuterats för lite. En av de vanligaste är påståendet att antisemitismen är förbjuden medan islamofobin får frodas öppet, vilket är en vanlig stödteori till tesen om den sionistiska världskonspirationen. För det första är det ett oriktigt påstående. Antisemitiska uttalanden och bilder förekommer i pressen och framför allt på nätet. De väcker ibland debatt, men har vid ytterst få tillfällen gått till åtal. Undantaget är nazistiska grupper vars nazikors förbjuds. Men annars är det ganska fritt fram.”Inget har förändrats sedan detta skrevs.Det är skillnad på att kritisera en religion, vilket man får leva med i ett öppet samhälle, jämfört med att hetsa mot en folkgrupp. Lars Vilks patetiska hund kan inte tolkas som hets mot muslimer, möjligen som förlöjligande av islams profet.
Vilks har också ritat
en ”judesugga”, vilket är en gammal kristen antisemitisk tradition som finns främst i tyska kyrkor. Få har upprörts av denna ”skämtteckning”. Men det var knappast den judiska synen på Moses som var orsaken till att två tredjedelar av den europeiska judenheten mördades på 1940-talet. Antisemitisk hets fortsätter hela tiden utan att åtalas. Radio Islam bär syn för sägen.
Fler artiklar för dig