Debatt

Förstärk det positiva i det kristna budskapet


Jag är tacksam över att Tomas Seidal reagerat på och kommenterat min insändare "Kyrkan behöver positiv självbild" (Dagen den 9 respektive 16 april). Måste dock få förtydliga att min avsikt med insändaren var att få oss att tänka till kring vilken bild människor i samhället har av oss som kristna och inte att ta ställning i exempelvis frågor kring homosexualitet eller abort. Däremot vill jag medvetandegöra problematiken med att kristna ofta blir definierade utifrån vad vi är mot i stället för vad vi är för och som en följd av detta ofta får ett oförtjänt dåligt rykte.

Den amerikanske författaren Shane Claiborne ("Den oemotståndliga revolutionen") ställde frågan till människor på gatan: "Vad är det första du kommer att tänka på när du hör ordet kristen?" Det var ingen som sa "kärlek" eller "gemenskap". Däremot var det många som svarade "falska", "hycklare" och så vidare. Han menar att vi lever i en tid när det är mer troligt att folk tänker på "böghatare" än på "de som älskar de utslagna" när de hör ordet kristen.

När Magnus Persson, pastor i församlingen United i Malmö, predikade under evangelistveckan i Jönköping berörde han samma problematik när han menade att kristna ofta blir förknippade med ett anti-budskap. Han använde sig av bilden att man aldrig skulle få för sig att gå till affären med en lista på allt man inte ska köpa.


Jag tror att det är viktigt att vi försöker stärka den positiva bilden av kyrkan genom att framhålla det positiva i det kristna budskapet - allt vi faktiskt är för.

Jag menar inte att det är negativt att vara abortmotståndare ("negativa etiketter" stod inom citationstecken innan Dagen redigerade artikeln), men jag tror att det är viktigt att - precis som Ja till Livet gör - betona vad man är för (Livsbejakare). Tyvärr lever många med föreställningen om att vi är "Nej till Livet", när vår förebild Jesus var den som kom för att ge oss liv och liv i överflöd.


Min längtan och bön är att vi med Guds hjälp ska bli kända som människor som älskar Gud och där den kärleken tar sig praktiska, konkreta uttryck i kärleken till vår nästa och till de minsta i samhället. Risken finns att vi, precis som Jesus, får rykte om oss att vara "syndarnas vänner" och "frossare och drinkare", men hellre det än att vi blir uppfattade som människor som är uteslutande, dömande och anser sig vara förmer än andra.

Tyvärr lever föreställningen om att kristendomen handlar mest om pekfingrar och "du skall icke" - budskap kvar, när Jesus kom för att visa oss vad nåd handlar om och att kristendomen framför allt handlar om "du skall älska".Cajsa Tengblad

Fler artiklar för dig