Jag har tidigare framhållit att trots den medicinsk-tekniska utvecklingen och nya och effektiva behandlingar är vården generellt sett ibland ganska dålig på att ta hand om de äldre med komplexa vårdbehov.
Professorn i geriatrik Yngve Gustafsson, Umeå uttrycker sig på följande sätt: "Problemet är att en sjukdom lätt leder till en annan eller komplikationer som förvirring, nya fall, trycksår eller infektioner. Samtidigt går mycket att förebygga med rätt kunskaper. Förutom minskat lidande kan det spara stora pengar åt samhället, genom kortare vårdtider, färre återfall och att man kanske klarar sig längre hemma."
Det handlar till stor del om våra attityder till gamla människor. Vi inser inte alltid att den gamla människan kräver högre kompetens, större skicklighet och noggrannhet om inte behandlingen ska göra mer skada än nytta. Det handlar också om vård- och läkarutbildningarna som fortfarande har alltför begränsade inslag om åldrandet och sjukdomar hos äldre.
Den gamla människan har mycket mindre reservkapacitet och drabbas mycket lättare av en lång rad komplikationer när de hamnar på sjukhus. De blir akut förvirrade och risken är att man betraktar förvirringstillståndet som början till en demens och behandlar symptomen i stället för orsaken, framhåller professor Gustafsson.
Något för oss alla att tänka på och vidtaga åtgärder mot.