Debatt

Att värna när-producerat kräver mer än läpparnas bekännelse


Seriösa och kompetenta producenter av griskött i vårt land står i dag vid konkursens brant. Detta trots att den produkt som produceras är av högsta kvalitet, uppfyller miljönormer och är närproducerad.

Hur är detta möjligt? Jo, Sverige har som ett av de få europeiska länderna öppnat sina gränser för dioxinnedsmutsat griskött från Tyskland. Andra länder har ratat detta kött men till Sverige är importen vidöppen.

Vart tar det dioxinsmittade köttet vägen? Genom grossister säljs det vidare till restauranger, storkök och charkproducenter. För att bland annat hamna på våra barns tallrikar - i skolor och på dagis. Priset är lågt, så lågt att grisproducenter i Värmland och övriga Sverige drivs mot konkurs. Men priset, miljömässigt och hälsomässigt är högt, mycket högt.


Jordbruksministern Eskil Erlandsson har i fråga efter fråga visat att han hellre går storföretagens intressen än att stå upp för jordbrukare och konsumenter i vårt land. Konsekvent har han varit trogen storfinansen i frågan om genmodifierade organismer, frågan om att begränsa lokala fröproducenters handlingsfrihet lika som nu i frågan om giftig köttimport från Tyskland. Vad tjänar Erlandsson på detta? Vad tjänar vi konsumenter, barn som gamla?

Vi kräver ett omedelbart stopp av importen av det dioxinnedsmutsade grisköttet från Tyskland.

Fler artiklar för dig