Dagen har gjort en mycket intressant enkät om helvetestron bland präster och predikanter i Svenska kyrkan och olika frikyrkosamfund. 83 procent av de tillfrågade säger sig tro på helvetet - eviga straff för dem som inte blir frälsta, eller inte tror.
De som studerat religions- och idéhistoria vet att helvetet spelat en stor roll i kristendomen, och i dess dominerande roll i västerlandets politik.
De första utförliga skildringarna finns i Tomasevangeliet, och i kyrkofadern Agustinus bok "De Civitate Dei" ("Om Gudsstaten"). Augustinus (354-430) är förmodligen den teolog som haft mest inflytande inom kristendomen. Om man, som jag gjort några gånger, lägger Augustinus bredvid Martin Luther ser man tydligt influenserna från den förre till den senare. Nästan det enda Luther inte övertar är Augustinus besynnerliga predestinationsteori - tanken att alla från början är förutbestämda att komma till himlen, eller helvetet, helt oberoende av vad vi själva gör för att påverka vår apokalyptiska framtid.
Kyrkofäderna Tertullianus (160-239) och Thomas av Aquino (1225-1274) förklarade båda att i himmelrikets fröjder ingick att kunna se ned på fördömdas kval i helvetet.
Helvetet spelade en stor roll i kyrkornas försök att sätta skräck i klienterna. Det gällde både den katolska och den protestantiska kyrkan.
Dagens enkät visar alltså att 83 procent av de tillfrågade prästerna/predikanterna säger sig tro på helvetet. Mycket intressant. Ingemar Hedenius, professor i praktisk filosofi i Uppsala och den mest kompetente kristendomskritikern i Sverige, mycket bibelkunnig, skrev 1972 boken "Helvetesläran", byggd på mycken forskning. Han går noga igenom helvetesföreställningarna i Nya evangeliet. Och, han skriver på försättsbladet: "I all välmening tillägnas denna skrift Ordets förkunnare, och särskilt Svenska kyrkans präster, av vilka 83 procent nyligen har förklarat sig tro på helvetesläran."
Jag tycker det är utmärkt att Dagen kartlagt helvetestron bland samfundens förkunnare. Det ger en utgångspunkt för en diskussion om kristendomens grundsatser. I dem har helvetestron spelat en stor roll. Samtidigt, vilket vi inte bör glömma bort, har den i sekler satt en fruktansvärd skräck i människor.
Predikanterna bör kanske någon sen kväll ställa sig frågan: Hur kan kristendomens tanke om kärlekens Gud kombineras med tanken på helvetet? Det är för mig den riktigt intressanta frågan - som jag trots många år av studier i Bibeln och i teologi inte fått något svar på.