I en debattartikel i Dagen (16 mars) efterlyser Dan Rosendahl och Hans Mannefred en folkbildningsrörelse för Guds fred. Vi som undertecknat detta svar blev glada över artikeln. Den visar att fler än vi längtar efter en nytändning vad gäller arbetet för fred och för ickevåld. Den visar också att det vi och andra arbetar med och planerar för är efterfrågat.
I maj 2011 deltog cirka 15 personer från Sverige i det stora ekumeniska fredsmötet i Kingston på Jamaica. Tillsammans med ungefär 1000 personer från över 100 länder möttes man på temat Ära till Gud och fred på jorden. Utmaningen var att ta till sig budskapet att fred alltid hör ihop med rättvisa. Den som vill kan nu läsa budskapet från konferensen översatt till svenska i den skrift som Sveriges Kristna Råd just tryckt och publicerat. I samma lilla bok (som sprids gratis av SKR och andra) finns dessutom Ett ekumeniskt upprop för rättfärdig fred. Där sammanfattas kristen undervisning om fred och utvecklas innehållet i en helhetssyn på fred. Det handlar om fred i samhället, fred med jorden, fred på marknaden och fred mellan folken. Vi hoppas att detta häfte kommer att läsas och studeras av många under det kommande året.
Förra onsdagen möttes drygt 60 personer från mer än 30 organisationer fokuserade på fred och mänskliga rättigheter till en arbetskonferens på temat "Från militär konflikthantering till civilt förebyggande fredsarbete". Syftet var att bidra till att samordna det civila samhällets arbete för en omprioritering av samhällets resurser från militära insatser till civilt fredsbyggande arbete. En rad exempel visar att civila fredsinsatser är effektiva. Vi som var där uppfattade att det finns en gemensam förväntan på initiativ på detta område, både bland organisationerna och från de myndigheter som var närvarande. Det kändes riktigt inspirerande! Initiativtagare till mötet var en arbetsgrupp, samordnad av Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet.
Sveriges kristna råd behandlar för tillfället ett förslag om ett svenskt ekumeniskt fredsmöte som skulle kunna äga rum om något eller några år. Detta kan ses som en naturlig fortsättning på det dokument som kyrkorna formulerade för 1,5 år sedan "Fred - detta vill kyrkorna", ett litet häfte som alla kyrkosamfunden i SKR står bakom.
Och det finns möjligheter att växa och utvecklas.
Några exempel i vårt sammanhang: Kristna fredsrörelsen inbjuder till utbildningar om ickevåld och utbildar fredsobservatörer som sänds till Latinamerika. I höst startar en man en ettårig utbildning i fred, ickevåld och ledarskap i samarbete med Härnösands folkhögskola. Sveriges kristna råd driver Följeslagarprogrammet till Palestina och Israel. Kyrka för fairtrade och Kyrkornas globala vecka är också former av fredsarbete eftersom rättvisa och fred hör samman. Bilda har nyligen i samverkan med Diakonia gett ut studiematerialet Rättvisa i konflikt, Sensus erbjuder tillsammans med Svenska kyrkan Världens kurs till intresserade.
Till detta kommer den viktiga opinionsbildning kring vapenexporten som flera organisationer är delaktiga i och som ju aktualiserats på nytt av Sveriges samarbete med Saudiarabien.
Vi hoppas att kristna i många församlingar under de kommande två åren kommer att fördjupas i sina kunskaper och färdigheter att vara aktiva fredsbyggare. Och vi hoppas att detta, i god folkbildningstradition, kommer att gestalta sig i studier, musik, kulturaktiviteter, demonstrationer, aktioner av olika slag samt politiska initiativ mot våld och krig, för ickevåld och fred - i vår närmaste omgivning och i internationella relationer.
Vi anar att en rörelse är på väg. Guds fred är ledstjärnan. Och vi vill gärna vara med!