Katalogerna från kristna förlag har de senaste åren innehållit vuxenböcker, barnbiblar och bilderböcker för mindre barn. Kapitelböcker för barn i slukaråldern har däremot i stort sett lyst med sin frånvaro. När förlagen i sina julkataloger 2012 samlade ihop årets bokutbud hittade jag endast en ny kapitelbok för barn. Så jag undrar, är den kristna barnboken död?
Det sägs att barn vid nio-tolvårsåldern befinner sig i bokslukaråldern. Då är nästan alla barn bokläsare och många av dem är storkonsumenter. Vi ser det i skolan, där det är vanligt att man börjar dagen med tyst läsning. Barnen är försjunkna i sina kapitelböcker och många har svårt att sluta. Det förekommer bokprat och biblioteksbesök, man har läsgrupper och bokveckor.
Det är naturligt att kristna familjer möter detta läsintresse och förser barnen med böcker som utgår från kristna värderingar. Samtidigt säger kristna bokhandlare att det är svårt att sälja kapitelböcker för barn. Det är liten efterfrågan. Är det kanske så att familjerna inte brukar se så många sådana böcker i hyllor och bokkataloger och inte längre frågar efter dem? Framför allt är man inte van att hitta barnböcker av svenska författare.
Eller är det så att barnens fritid fylls av datortid? Så länge inte föräldrar sätter gränser och uppmuntrar till alternativa sysselsättningar, kommer inte heller böcker fram.
Att bokförlagen ser svårigheter i att satsa på slukaråldern märktes i 2012 års julkataloger som kom från kristet håll. Ett förlag hade för denna ålder med två böcker, båda med flera år på nacken. Ett annat hade endast en kapitelbok och den kom redan 2004. Ett tredje reklamblad hade annonser från ett flertal förlag, men ingen bok för slukaråldern. Man undrar: finns det inga nya kristna barnböcker för nio-tolvåringar? Finns det inga svenska författare som skriver kristna kapitelböcker utifrån svenska miljöer och kulturella situationer?
Själv har jag erfarenhet av att det finns en marknad för kristna kapitelböcker för slukaråldern. De senaste åren har jag skrivit två böcker i genren och dessa har sålt bra, trots att inget etablerat förlag såg en möjlighet att ge ut dem. Böckerna har därmed inte heller funnits med i någon förlagskatalog eller annons, men ändå hittat fram till sina läsare. Vid besök i olika kyrkor har jag under kyrkkaffet sålt ett tvåsiffrigt antal böcker och mött en överraskande glädje över att det finns kristna barnböcker.
Svenska Barnboksinstitutet har vid en storsamling för skolbibliotekarier visat en av mina böcker och rekommenderat den för skolan. Böckerna ingår dessutom som kursmaterial vid två olika utbildningar i vår.
Så visst behövs det kristna perspektivet speglat genom barnboken.
Under 70-talet bildade Förlaget Filadelfia barnboks- och ungdomsbokklubbar, som blev populära med en omfattande utgivning. Vid olika tillfällen satsade församlingar på litteraturkampanjer. Kanske något att ta upp igen. Boken har inte förlorat sin kraft som idébärare.
Bokförlagen behöver uppmuntras att vid sidan om säkra utgivningar med namnkunniga författare även satsa på en bredd, där ett antal böcker för slukaråldern också får plats.
Om nu barn är bokläsare, är det inte då vårt ansvar att se till att de också får böcker med kristna värderingar? Det är en utmaning till de kristna förlagen och till alla vuxna som har bokslukare i sin närhet.
Jag vill inte tro att den kristna barnboken för slukaråldern är död.
Åke Olofsson, lärare och barnboksförfattare