Debatt

Lundberg har missat evangelikal utveckling

Anders P Lundberg måste bestämma sig: är det bra att kyrkor får fler aktiva medlemmar som kan tillämpa evangeliet eller bör samfunden förlika sig med sviktande medlemssiffror? Det undrar Jacob Rudolfsson i en replik.

Jag förvånas över att Lundberg tycks ha missat den evangelikala diskussionen som pågått i många decennier. Han ser ett problem med att evangelikala och konservativa kyrkor växer då han saknar ett socialt ansvarstagande och miljöengagemang bland dessa.

Visst finns det exempel på evangelikaler som har försummat det sociala arbetet. Samtidigt finns det ledande evangelikala samhällsreformatorer som William Wilberforce och Röda korsets grundare Henry Dunant. I Sverige var C.O. Rosenius med och startade EFS, Evangeliska Alliansen och Stadsmissionen. Lewi Pethrus startade även som bekant LP-stiftelsen.

I Lausannedeklarationen från 1974, som är den evangelikala rörelsens teologiska bas, slogs fast att både evangelisation och socialt ansvar tillhör kristnas plikt. ”Båda är nödvändiga uttryck för vår kärlek till nästan och vår lydnad för Jesus Kristus”, konstaterar dokumentet. I Manillamanifestet från 1989 påminns kristna om att i en anda av ödmjukhet vårda de sjuka, mätta de hungriga och befria de förtryckta.

I Kapstadsöverenskommelsen från 2010 bekräftas även den kristnes ansvar att vårda Guds värld, vilket är en logisk konsekvens av kärleken till Gud genom att vi vårdar och tar hand om det som är hans. I november förra året höll Evangeliska Världsalliansen och Lausannerörelsen även en konsultation på Jamaica om omsorgen av skapelsen. Kapstadsöverenskommelsens huvudförfattare Chris Wright besökte nyligen Sverige och slog då fast att den som älskar Gud också måste bry sig om hans skapelse. I februarinumret av vår artikelserie SEA Papers skriver Wright även om mänsklighetens ekologiska ansvar.

Anders P Lundberg tycker inte att det finns något självändamål med att kyrkor växer. Samtidigt ser han ett problem med tillbakagången i den liberala kristendomens sociala engagemang. Här måste Lundberg bestämma sig. Antingen är det bra att kyrkor får fler aktiva medlemmar som kan sprida det glada budskapet och tillämpa evangeliet, eller så bör samfunden förlika sig med sviktande medlemssiffror. Samtidigt som frälsningen inte kan reduceras till vare sig miljöhänsyn eller moralism tror jag dock inte det var ett nollsummespel Jesus hade i åtanke när han gav missionsbefallningen. Han ville att alla folk skulle bli lärjungar.

Jacob Rudolfsson

Samordnare

Svenska Evangeliska Alliansen

Fler artiklar för dig