Debatt

Kulturellt arv måste förvaltas

Genom kulturen kan människor utvecklas och finna mening i tillvaron. Därför är det en grundläggande uppgift för politiken att värna kulturen och ge den förutsättningar för att växa fritt, skriver Maria Larsson och betonar de ideella insatsernas stora betydelse.

Det var en dansk, en tysk och Bellman. Hur många historier har vi hört med denna eller liknande inledning? I fredags firades Bellmansdagen till minne av Carl Michael Bellman och säkerligen lär det då ha berättats ett antal historier om denne store 1700-talsskald. För även om Bellman dog för 218 år sedan är hans dikter och visor alltjämt levande. Sven-Bertil Taube och Cornelis Vreeswijk har gjort många uppskattade tolkningar av dem och på senare tid har yngre förmågor som Sofia Karlsson kommit med nya bidrag.

Tillsammans hjälper dessa musiker oss att förvalta ett kulturellt arv. En av kristdemokratins grundpelare är förvaltarskapstanken och ofta används den för att förklara behovet av en ansvarsfull miljöpolitik. Men förvaltarskapet handlar också om att vårda och värna vårt lands kultur och historia eftersom de formar vår identitet. Och kulturen ger oss rötter till vår historia. Detta handlar inte om att försöka konservera flydda tiders system, men det är som Tage Danielsson påpekade, att den som inte ser bakåt då han går framåt, måste se upp. Dessutom ger kulturen mening i nuet, visioner för framtiden och möjlighet att ingå i ett sammanhang.

Men vad är då kultur? Ja, det är inte en politikers uppgift att fastställa. Men utifrån en kristen människosyn är jag övertygad om att varje människa har själsliga behov och just genom kulturen kan människor utvecklas och finna mening i tillvaron. Om detta själsliga behov mättas av det stora antalet filmatiseringar om poliskommissarien Beck eller en av Richard Wagners operor, är politiskt ovidkommande. Huvudsaken är att kulturen ges utrymme eftersom den hjälper oss att se oss själva i andra och genom andras ögon. Dessutom håller kulturen, precis som värderingar ihop gemenskaper. Därför är det en grundläggande uppgift för politiken att värna kulturen och skapa förutsättningar för den att växa fritt på såväl professionell nivå som på amatörnivå. Kristdemokraterna betonar dessutom ständigt att kulturen inte bara har ett nyttovärde, utan ett värde för oss som människor.

Med Kristdemokraternas politik ges föräldrar mer tid med sina barn vilket skapar större möjligheter att tillsammans dela kulturella upplevelser. Skolan och förskolan är vid sidan om familjen en självklar utgångspunkt för att göra kulturen tillgänglig för barn. Kulturen måste få en plats i skolans vardag och får inte enbart reduceras till tillfälliga kulturevenemang utan koppling till den övriga verksamheten. Därför föreslår Kristdemokraterna en klassikerlista som omfattar böcker, musik och film som alla elever ska få ta del av under sin skoltid. I regeringen har vi medverkat till att införa Skapande skola, ett statligt stöd för kulturverksamhet i grundskolan och förskoleklass. Kristdemokraterna vill att denna satsning ska byggas ut för att också omfatta förskolan. Dessutom ska tillgång till skolbibliotek vara en självklarhet.

Men ansvaret för kulturens villkor ligger inte enbart på det offentliga. Stat, kommuner och landsting ska garantera en kulturell infrastruktur i hela landet, men de privata och ideella insatserna har enormt stor betydelse. Det ska finnas stora möjligheter för privata insatser och ideella initiativ därför vill Kristdemokraterna bland annat öka möjligheterna till sponsring.

Lokalt finns det ett stort materiellt och immateriellt kultur-arv. Vad döljer sig inte bland alla gamla gårdar, gods, Folkets Hus, kapell och missionshus i vårt avlånga land? Ta chansen att denna sommar upptäcka kulturella skattegömmor i din egen kommun eller kring platsen dit semestern har fört dig. Tänk på att forskning har visat att kulturella upplevelser även gör människor fysiskt friskare.

MARIA LARSSON, 1:e vice partiordförande Kristdemokraterna, Barn- och äldreminister

Fler artiklar för dig