17 september 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Anna Lindman: Vi fick ingen reflektion om karismatiken från Daniel Alm

SVT svarar på kritiken från Daniel Alm: Både journalister och pingströrelsen behöver våga vara självkritiska när det gäller Knutby, skriver Anna Lindman.

1 av 2

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Med Uppdrag gransknings serie om Knutby försöker vi med hjälp av före detta medlemmars berättelser förklara hur en vanlig frikyrkoförsamling kunde förvandlas till en sekt.

Målsättningen med intervjun som jag gjorde med Daniel Alm var att från honom få någon slags reflektion, ett samtal om vart karismatik kan leda, vad som händer om den leder fel och vilket ansvar en karismatisk rörelse i så fall har när några av deras medlemmar går vilse. Det försöket tog en timme.

Men vi fick ingen reflektion, det fanns ingen särskild oro för att det skulle kunna hända igen. ”Barn kan göra sig illa i lekparker, det betyder inte att vi slutar gå till lekparker” som han uttryckte det. Så vi släppte det spåret och lät Daniel Alm ge sitt bästa svar på den kritik som ändå uttrycks av en före detta medlem angående pingströrelsens agerande 2004, vilket blev att det från Knutby Filadelfias sida inte fanns intresse för insyn, transparens och dialog, i stället var man ute efter att Pingst skulle ge dem legitimitet vilket pingstledningen inte var beredd att göra. Det svaret tog bara några sekunder.

Knutby Filadelfia leddes av flera pastorer som hade sina rötter och sin bakgrund i pingströrelsen. Det var där de fått sin bibelsyn, sin pastorsskolning och sin tilltro till att Gud kan göra underverk. Detsamma gällde i princip alla församlingens medlemmar. Om det är sant som Daniel Alm säger att Knutby Filadelfia är en extrem som inte har något med pingströrelsens förkunnelse att göra finns inte så mycket mer att orda om detta.

Men de inlägg i otal chatt-trådar som dokumentären väckt samt de mejl som nu strömmar till mig och mina kollegor från medlemmar som vuxit upp i pingströrelsen vittnar om något annat. ”Jag känner igen så mycket fast jag aldrig varit i Knutby”, ”Jag minns med fasa tältmöten som inte lämpade sig för barn” och ”vi fick också lära oss att Jesus kommer när som helst, jag var livrädd att jag hade syndat och skulle bli kvarlämnad här” är bara några av de vittnesmål som nu når oss.

Alla som vet något om de grupper vi kallar sekter vet att det är när gruppen isoleras som det blir riktigt farligt. Två saker bidrog särskilt till Knutby Filadelfias isolering, pingströrelsens agerande när de helt bröt med församlingen och alla journalister som låg i buskarna och fotade barnen när de försökte gå till skolan. Jag hoppas att vi journalister vågar idka självkritik efter Knutby och jag hoppas att pingströrelsen vågar detsamma.

Anna Lindman, Uppdrag granskning

Läs mer Därför har Peter Halldorf fel om Knutby

Läs mer Peter Halldorf: Fundamentalism finns på fler håll än i Knutby

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt