Debatt

Det är på familjen ansvaret för uppfostran ligger

Det kan absolut vara svårare att växa upp i dag än för 20 eller 30 år sedan. Men det betyder att vi måste satsa mer på familjen, skriver Emanuel Norén.

I debatterna, som går höga nu, om gängkriminalitet och skjutningarna i vårt land saknas en grundläggande komponent: familjen. I partiledardebatterna saknar jag det och även i stora delar av den mediala debatten. Det pratas om fler vuxna i skolan, mer poliser, mer personal inom kriminalvården, mer resurser till socialen och andra berörda myndigheter.

Det är självklart att allt detta är bra. Alla dessa yrkesgrupper gör ett fantastiskt jobb med de resurser som de har och de behöver säkert bli fler och få mer pengar till verksamheterna.

Men den stora frågan är väl ändå hur vi ska få gängkriminaliteten och skjutningarna att upphöra. Här kan absolut skolan vara ett stöd och en vägvisare för våra barn och ungdomar. Men jag anser att den viktigaste faktorn är familjen.

Det är i familjen som värderingarna ska planteras och frodas. Det är i familjens omtänksamma och kärleksfulla miljö som vi ger våra barn och ungdomar deras kompass för livet. Vi får aldrig och kan aldrig ta bort ansvaret för uppfostran från familjen. Det är i familjen uppfostran ska ske.

I dag får våra barn och ungdomar väldigt mycket intryck från många olika håll. Man säger att det är svårt att växa upp som ung människa i dag. Ja, det är mycket intryck och det kan absolut vara svårare att växa upp i dag än för 20 eller 30 år sedan. Men det betyder att vi måste satsa mer på familjen och styrka familjen ännu mer – inte mindre. Om samhället satsade mer på familjen och gav tillbaka auktoriteten till familjen så skulle vi på sikt kunna ändra utvecklingen i vårt land.

Fler artiklar för dig