Gott om fake news om samlevnad

Fortfarande växer 75 procent av alla barn upp i kärnfamilj och andelen har ökat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Att president Trump kommer med fake news är inget nytt. Enligt den ansedda tidningen Washington Post har han hitintills kommit med mer än 9 000 fake news eller missvisande påståenden. Här i Sverige är det vanligt med fake news om sex och samlevnad. Många lever i en filterbubbla och lider av faktaresistens. De tror inte på fakta som rubbar det de redan tror är sant.

En del påstår att kärnfamiljen är utrotningshotad. Att den är en dinosaurie som haft sin tid. Det är fake news. Fortfarande växer 75 procent av alla barn upp i kärnfamilj och andelen har ökat. Bland annat för att det är fler som gifter sig och färre skiljer sig om de har barn.

Att alla samlevnadsformer är lika bra är också fake news. Vill vi leva i en trygg, trogen och hållbar relation ska vi gifta oss. I ett äktenskap har vi en större ekonomiskt trygghet. Vid en eventuell skilsmässa delar vi lika på allt. Vi ärver också varandra. Det gör vi inte om vi är sambo. De som är gifta ställer upp mer för varandra både ekonomiskt och känslomässigt. Skilsmässor är dubbelt så vanligt bland samboföräldrar. Gifta par är inte otrogna lika ofta. Kanske för att de lovat att älska varandra i nöd och lust. Kvinnor som är sambo är också mer utsatta för hot och våld.

En del välutbildade singelkvinnor med villiga älskare påstår att vi får det bättre om vi skiljer oss. Det stämmer för en del. I synnerhet för de som levt ihop med en missbrukare eller varit utsatta för psykiskt och fysiskt våld. Men fakta är att ensamstående mammor lider mer av trötthet och psykisk ohälsa än gifta mammor. Att leva som frånskild man är en lika stor hälsorisk som att få cancer. Gifter vi om oss minskar inte risken för skilsmässa. Den ökar. Att det inte är lätt att leva i styvfamilj har vi kunnat se i tv- serien Bonusfamiljen.

Många normkritiker påstår att allt sex är lika bra sex, bara det är ömsesidigt och båda är med på det. Det är också fake news. Vi njuter mer när vi har sex med någon vi lever tillsammans med, än med någon vi nästa dag glömt namnet på. Ju fler vi har sex med desto mindre får vi ut av det känslomässigt även om det går för oss. Gifta kvinnor njuter mer än de som är sambo, kanske för att de känner en större tillit. Skillnaderna är på gruppnivå och inte i varje enskilt fall.

Att medvetet blunda för fakta som inte är politiskt korrekta är en variant av fake news. Det gör många svenska politiker. Ensamhet och dåliga sociala relationer framför allt i familjen är en lika stor hälsorisk som att röka och dricka alkohol och farligare än övervikt och stillasittande. Det framgår tydligt i Framtidskommissionens rapport Framtida utmaningar för sammanhållning och rättvisa. Något som våra politiker känner till. Men de har inte det politiska modet att fatta beslut som gör att vi får fler trygga och hållbara familjer och färre separationer. Trots att det skulle minska den växande psykiska ohälsan bland både vuxna, barn och ungdomar. Många barn skulle också få mer jämlika uppväxtvillkor och slippa växa upp i barnfattigdom med sämre chanser att lyckas i både skolan och livet.

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo