L:s förslag om samvetsfrihet en dålig cirkusakt

Att kalla samvetsfrihet för vårdvägran är som att kalla vapenvägran för vägran att skydda liv, skriver Alexander Jeans.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Liberalerna vill förbjuda barnmorskor från att ta hand om barn. Det verkar vara kontentan i deras senaste lagförslag där samvetsfrihet inom vården istället ska bytas ut mot ordet ”vårdvägran”. Det är en så ofantligt dum förståelse av samvetsfrihet att man tappar hakan. Samvete är något vi alla har, vissa känsligare än andra. En barnmorska borde inte tvingas utföra en abort mer än en vegan borde tvingas jobba på slakthus. Vare sig man har uppfattningen att livet i livmodern är en människa eller bara en klump med celler är egentligen oväsentligt. Det är ett liv, och ingen ska behöva ta ett liv – oavsett vilket typ av liv det är. Vissa av oss tar bara det ganska logiska steget att kalla det lilla livet för en människa.

Om nu Liberalerna är så måna om att kvinnan inte ska få sina förutfattade meningar trampade på borde de väl gå ett steg längre. Inte kan det heta ”livmoder” om det inte innehåller ett liv? Förslagsvis skulle det kunna kallas ”cell­moder” eller ”ufo-moder” (unidentified fetal object). Men namnändringen skulle egentligen inte göra någon som helst skillnad. Vare sig det är ett oidentifierat foster eller en klump celler är det fortfarande ett liv om man inte vill förneka all biologi.

Är abort ens vård? Nej, det är det inte då en graviditet inte är en sjukdom. Att kalla samvetsfrihet för vårdvägran är som att kalla vapenvägran för vägran att skydda liv. Själva grundpremissen för barnmorskan är ju alltid att fostrets liv är värt att skydda, precis som det är vapenvägrarens grundpremiss att det är fel att döda en annan människa. Vi borde väl egentligen ändra namnet barnmorska också, till ufo-morska? Enligt Liberalerna är det ju inget barn som dödas.

Att det inte skulle vara självklart för en barnmorska att ens huvudsakliga uppgift är vård av barnet är ännu ett logiskt felslut av Liberalerna på dagisnivå. Eller menar L att klumpen med celler bara blir till ett barn när det föds? Är det bara en formlös massa fram tills ögonblicket när det träder fram och magiskt får ögon, näsa, mun, tår och lemmar? Om inte är det väl ett liv i livmodern? Då blir väl frågan, tror L på magi eller biologi? För de kan inte tro på båda, även om deras totala oförmåga att förstå samvetsfrihet är så pinsamt att de framstår som en dålig cirkusakt.

Alexander Jeans, kandidatstudent i mänskliga rättigheter på Enskilda Högskolan Stockholm

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava
Explosionen i Beirut
Alia Abboud.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump