Debatt

Lastade med kärlek till ett svältfött folk

Elidas besättning har gjort mer för att tina upp frostiga relationer än någon svensk regering har lyckats med under årtionden.

Jag var en av dem som seglade till Israel med Elida. Jag har rest och arbetat internationellt under nästan hela mitt liv. Detta är första gången jag har uppmanats att resa någon annanstans än dit jag har åkt och då har jag varit bland mullor, talibaner, al-Qaida och även i Somalia när helvetet bröt ut 1993. Jag har arbetat i Afrika och USA under flera år och aldrig behövt komma med "disclaimers" att jag inte "håller med om allt landet har gjort de senaste 70 åren". Men det måste man göra om Israel för att inte bli misstänkliggjord.

Läs mer: Isabelle Waldenvik (KD): Därför seglade jag med Elida

Pekka Mellergårds råd (den 16 oktober) är att segla till Gaza i stället för till Israel. Att vi med våra 200 år av fred behöver ”säga till på skarpen” mot Israel och inte ”stryka medhårs”. Israel har inte upplevt en enda dag av verklig fred under 70 år och ändå mot alla odds har detta pytteland blivit världsledande inom nästan alla områden: medicin, högteknologi, jordbruk, vattenförsörjning, miljö, alternativ energi och där råder yttrande- och religionsfrihet. Många grannländer har som huvudmål att utplåna landet. Vid gränserna lurar IS, al-Qaida, Hamas, Hizbollah och iransk milis. Sverige har från regeringshåll och även från Svenska kyrkas ledning, negativt särbehandlat och under åratal just ”sagt till på skarpen” mot Mellanösterns enda demokrati och skepp har redan seglat till Gaza.

Läs mer: Pekka Mellergård: Segla till Gaza i stället, Elida!

När Elida närmade sig Israels kust möttes vi av 70 segelbåtar som omslöt oss och en armada av vindsurfare. De vinkade med svenska flaggor, spelandes Abba och svenska nationalsången. Megajakten Elida med sina stora vita segel plöjde graciöst igenom ett hav av röda rosor, strödda framför kölen. I hamnen dansade, grät och kramade människor om oss. Svenska flaggor vajade och på en stor skylt stod det "Välkommen". Tal hölls av nobelpristagare och andra celebriteter. Den dag då jag sitter på min dödsbädd så kommer detta minne att stå ut bland andra. Svältfödda på kärlek och vana att bli hånade och ifrågasatta, inte minst från Sverige, tog människor emot vår kärlek. Alla mediebolag var där. Elidas besättning har gjort mer för att tina upp frostiga relationer än någon svensk regering har lyckats med under årtionden.

Det öppnade också för mer officiella utbyten. På frågan i Knesset varför vi gjorde detta började både skeppare Abrahamsson och jag med våra pappor som förebilder. Stefan Abrahamssons far hjälpte armeniska kristna från förföljelse. När de flesta sov, 1938, cyklade min pappa genom Sverige, varnade för nazismen och upplyste om judeförföljelsen i Europa. Två gånger blev han arresterad. När han som 90-åring dog, hängde ett utdrag av domen ovanför sängen, där han skrivit: "Denna dom är jag stolt över". Själv bjöd jag överlevare från Auschwitz till min skola. För 43 år sedan åkte jag för första gången båt över Medelhavet för att arbeta på kibbutz i Galiléen. Jag fick höra många historier från överlevare med nummer tatuerade på sina armar.

Läs mer: Israel borde hyllas i stället för hatas, Mellergård!

När jag kom med Elida, ordnade jag ett videosamtal med min vän Dudu, som låg dödssjuk på ett sjukhus (där också många skadade från Syrien behandlades). Dudu är socialist och inte någon anhängare av Netanyahu. Han var starkt berörd över vårt besök och tackade för vår kärlek. Folk på gatan visade samma uppskattning.

I Israels grannländer råder olika grader av förföljelser av minoriteter. I Irak kan kristna vara utplånade inom två år. I Syrien har de sjunkit från 2 miljoner till 500 000 på två år. Enligt Open Doors upplever 215 miljoner kristna en "hög grad av förföljelse". Vi talade om detta med parlamentsledamot Robert Ilatov i Knesset. I Gaza, dit Mellergård föreslår att vi ska åka, har kristna minskat drastiskt. Det finns bara ett land i Mellanöstern där man kan lägga till med en båt med texten "Sailing for Jesus" på sidan och det är Israel.

Jag åker gärna med Pekka Mellergård till Gaza. Visserligen kör 200 långtradare från Israel in varje dag med förnödenheter, men visst kan vi ta med blöjor. Jag välsignar gärna Gazaborna och har även en del frågor till Hamasledningen. Säg till nästa gång du åker, Mellergård!

Anders-Petter Sjödin, Iringa, Tanzania. Präst i Svenska kyrkan. MA i historia och Doctor of Ministry in Global Ministies

Fler artiklar för dig