Smer tar inte ställning i dödshjälpsfrågan

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I ett debattinlägg i Dagen den 6 februari sades att Statens medicinsk-etiska råd (Smer) ”lägger dimridåer” i dödshjälpsfrågan. Det föreligger ett missförstånd vad gäller avsändare i det TV-inslag som kritiken gäller, ett missförstånd som vi gärna vill rätta till.

Som vi tydligt skriver i vår rapport om dödshjälp har Smer inte tagit ställning i frågan om dödshjälp bör införas i Sverige eller inte. Vår rapport är just vad som framgår av underrubriken – en sammanställning av de fakta som finns tillgängliga. Beträffande de värdeargument som brukar anföras i debatten, så har vi i rapporten redovisat dem översiktligt men vi har inte tagit ställning till dem.

Om det i inslaget i Aktuellt framstod som att det var rådets ställningstagande i dödshjälpsfrågan som presenterades, så var det olyckligt. Vi vill ändå betona att det är viktigt att man i samhället öppet diskuterar dödshjälpsfrågan och att även Smers ledamöter och sakkunniga – med sina skilda uppfattningar – bidrar till denna diskussion.

Kjell Asplund, ordförande i Smer

Ingemar Engström, sakkunnig i Smer

Läs fler artiklar om dödshjälp och vård i livets slut

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm