Upprörande angrepp mot palliativa vården

Dagen skriver den 26 november på nyhetsplats om hur tre riksdagspartier på mycket kort tid vänt i fråga om dödshjälp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Sedan tidigare har endast MP velat att saken ska utredas men nu har även M, SD och L tagit beslut om en sådan utredning. Enligt min mening är detta mycket oroande. Utredning är väl alltid första steget mot ett genomförande?

Per Ewert, direktor för den kristna tanke­smedjan Claphaminstitutet, tycks dock, enligt artikeln, inte vara så oroad. Han menar att motstånd fortfarande finns bland politiker.

Jag är gammal nog att minnas när fri abort röstades igenom i riksdagen. Det var då fortfarande motstånd i den frågan. Centerpartiets dåvarande partiledare Torbjörn Fälldin liksom Moderaternas Gösta Bohman röstade emot, men det hjälpte inte (detta var innan KD satt i riksdagen).

Enligt Berit Hasselmark från föreningen Rätten till en värdig död, kommer motståndet mot dödshjälp från fyra P:n: präster, pressen, politikerna och den palliativa vården. Att kristendomen är föremål för förakt från dem som vill riva ner klassiska etiska värden är inget nytt eller förvånande. Pressen och politikerna är jag rädd för att de snart har blivit ”omvända”. Men när den palliativa vården angrips, då tycker jag det är upprörande! När lobbyisterna för dödshjälp till äventyrs fått sin vilja igenom, är det sedan den palliativ vården som ska ifrågasättas? Kanske tacksamt för politikerna? Den kostar ju.

Roland Persson, diakon, Hyssna

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
DEBATT: ÄLDREOMSORGEN UNDER CORONA
Simon Rundquist, Läkare.
Foto: Privat/Arne Hyckenberg
Foto: Privat/Arne Hyckenberg
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe