Pastorn som förändrade världen

Bibeln, hopp och mod formade fredskämpen Martin Luther King. Den 4 april är det 50 år sedan han dog. Här är sex orsaker till att en ung, svart baptist­- grabb kunde få så stort inflytande över samhälls­utvecklingen.

Alla svarta amerikaner kan i detalj beskriva var de var och hur de kände sig när Martin Luther King föll offer för en mördares kula den 4 april 1968 – och hur alla känslor av meningslöshet och ilska trängde igenom. På samma sätt minns varje amerikan var de befann sig när John F Kennedy mördades fem år tidigare.

USA:s vita var ledsna över Kennedymordet. Men de svarta var otröstliga efter mordet på Martin Luther King.

Martin Luther King kämpade länge i motvind. I södra USA var den vita majoriteten starkt emot förändringarna om de svartas rättigheter. Och samtidigt tyckte många svarta att det gick för långsamt och såg våld som enda möjligheten att flytta fram positionerna.

Men Martin Luther King lyckades vända utvecklingen. Han var en kämpe för icke-våld, han såg till att rasåtskillnad och rasdiskriminering förbjöds och att svarta fick fungerande rösträtt.

Vad gjorde han då? Och hur kommer det sig att hans berömda tal ”I have a dream” fortfarande citeras och ekar i våra öron?

1. Ogillade orättvisor

Familjen påverkade honom starkt. Pappan var pastor i Alabama där Martin växte upp. Mamman spelade orgel i församlingen och öste omtanke och omsorg över sin son: Du är lika mycket värd som alla andra.

Men den som betydde allra mest var mormor. Hon hade en djup relation med sitt barnbarn. När mormor dog slocknade livsviljan hos Martin Luther King.

Han kunde inte förstå att vita bestämde allt, trots att slaveri avskaffats många år tidigare. Han såg skyltar överallt i samhället där det stod: Bara för vita. Det kunde gälla allt från toaletter, hissar, frisörer och allmänna bad. En gång besökte Martin en skoaffär tillsammans med sin far. Pappan blev rasande när expediten försökte fösa in dem längst in i butiken, eftersom de först råkat sätta sig på ”vita stolar” vid entrén.

2. I kyrkan fanns drivkraften

Barndomens baptistkyrka blev som ett andra hem. Han gjorde andliga erfarenheter och fick djup insikt i Bibelns människosyn. Den viktigaste insikten var att varje människa har samma värde oavsett hudfärg. Inte minst den starka kraften i gospelmusiken fick stor betydelse när han senare engagerade människor i massmöten.

112632.jpg

Ändå hade Martin Luther King dubbla känslor till sin församling – han tyckte att pastorernas undervisning var för känslosam och hade för lite intellektuell analys. Han tyckte också att folk drömde för mycket om himlen i stället för att lägga ansträngningar på att förändra samhället här och nu. Detta ledde så småningom till att han tog avstånd från vita kyrkoledare. ”Den största tragedin är inte de ondas brutalitet utan de godas tystnad…”

3. Ville lyssna till båda sidor

Han hade extremt lätt för att lära sig nya saker, men han gillade inte när lärarna bad honom läsa en enda bok i ett visst ämne. ”Det är indoktrinering” sa Martin Luther King och försökte i stället skaffa information med motsatta ståndpunkter för att skapa balans. Han ville ta reda på vems åsikter som var mest hållbara eller om det kunde finnas en gemensam nämnare mellan olika åsikter. När han formulerade sin övertygelse om att inte använda våld, förklarade han: Jag lärde mig innebörden av passivt motstånd i Bibeln och från Jesus. Tekniken och verkställandet kom från Mahatma Gandhi.

4. Hans budskap nådde fram

Martin Luther King ville att orden skulle få fäste i människors hjärtan så att budskapet levde kvar.

Här är ett exempel när Martin Luther King summerar sina intryck från fängelsecellen i Birmingham, Alabama, efter en demonstration 1963 då han gripits för civil olydnad.

111608.jpg

”Vi har väntat i många år på våra lagfästa rättigheter. I andra delar av världen sker detta med enorm fart, men vi släpar oss fortfarande fram. Vi kan inte ens få en kopp kaffe på en lunchservering utan att vi segregeras och behandlas olika på grund av ras. Vi tvingas övernatta i bilen, eftersom inget motell vill ta emot svarta. Låt oss hoppas att de mörka molnen som representerar rasåtskillnad snart ska försvinna så att den lysande kraften i kärlek och omsorg blir dominerade i hela vårt fantastiska land”.

5. Han fick folk att ställa upp

Martin Luther King första jobb var som församlingsledare i en baptistkyrka. Hans mål var att förmå medlemmarna att förenas kring bibliska grundvärderingar. Han fick med sig många av Montgomerys kyrkor i den massiva bussprotesten 1955, som ett år senare resulterade i en fullständig seger. Högsta Domstolen i USA förklarade att det var olagligt att ha vita ”egna” sittplatser i allmänna bussar.

Många ville ta till våld i kampen för mänskliga rättigheter i USA. Men Martin Luther King kämpade envist emot trots att hans demonstranter ofta blev slagna och hundbitna i fredliga demonstrationståg.

”Jesus menade allvar när han sa att vi skulle älska våra fiender. Kom ihåg att det finns folk som hatar oss därute. Men vi ska hålla fast vid fredliga protester utan våld. Hat kan inte driva bort hat – det är bara kärlek som kan fördriva hatet.”

6. Han betalade ett högt pris

112580.jpg”Om ditt eget hem utsätts för mordbrand när dina barn ligger och sover och familjen lever under konstant dödshot – hur ska man då leda arbetet framåt utan att ge upp och gömma sig?” undrade Martin Luther King.

Efter ett bombdåd, som höll på att kosta hans egen bror livet, sa han: Stående bland husspillrorna, omgivna av våld och hat, sjöng rörelsens anhängare ”We shall overcome”.

Själv fick han betala det högsta priset när han dödades på en hotellbalkong i Memphis 1968 – bara 39 år gammal. Dagen före dödsskottet uttryckte han de här orden: När jag tänker på min egen död funderar jag på vad man ska säga om mitt liv efteråt. Säg att jag var en trumslagare för rättfärdigheten. Allt jag vill lämna efter mig är ett hängivet liv.

Arne Winerdal

 

alternative_text

Man startade lunchprotester, som innebar att svarta satte sig på vitas stolar i lunchbarer.

Martin Luther King föddes i Atlanta, Georgia den 15 januari 1929. Han hoppade över två klasser i grundskolan, fick sin universitetsexamen vid 19, och blev doktor i teologi vid 25.

1955

Strax efter det att Martin Luther King tillträtt som baptistpastor i Montgomery, Alabama mötte han Rosa Park, som var sömmerska på ett stort varuhus i staden. En dag tog hon bussen hem från jobbet och slog sig ned på de vitas platser längst fram i bussen och vägrade flytta på sig.

112526.jpg

Rosa Parks bussprotest.

 

Enligt reglerna skulle hon visa sin biljett, gå av bussen och sedan gå in igen i den bakre dörren och sätta sig i den bakre delen, som var de svartas avdelning.

Martin Luther King blev ”strejkledare” när hela stadens svarta befolkning beslutade sig för att bojkotta bussbolaget under ett helt år. Det organiserades samåkning, taxibolagen körde gratis och många gick långa sträckor för att komma till jobbet.

Högsta Domstolen i USA gav till slut Martin Luther King rätt och förbjöd all diskriminering på bussar och allmänna platser.

 

112517.jpg1957

Martin Luther Kings bild hamnade på Times omslag för hans envisa kamp mot diskriminering av svarta i USA.

 

1960

Man startade lunchprotester, som innebar att svarta satte sig på vitas stolar i lunchbarer. Martin Luther King hamnade i fängelse i fem dagar för detta ”brott”. Strax därpå hamnade han i fängelse för att han inte hade giltigt körkort för Alabama, där han då bodde. Körkortet gällde i grannstaten Georgia.

 

1963

Det genomfördes en bred köpbojkott i Birmingham, Alabama mot ”vita” butiker.

Martin Luther King talade utanför stadshuset, där demonstranter blev nedslagna av aggressiv polis. 300 skickades i fängelse, även Martin Luther King själv. (Han satt i fängelse totalt 17 gånger).

112530.jpg

Senare samma år demonstrerade 250 000 personer i Washington, där Martin Luther King höll sitt berömda tal: ”I have a dream…” Efter demonstrationen tilltog våldet i södra USA och några veckor senare dödades fyra skolflickor i Birmingham, Alabama av vita terrorister.

Två månader därefter sköts president John F Kennedy till döds i Dallas, Texas.

 

1964

112533.jpgDet här året får Martin Luther King Nobels fredspris vilket innebär att hans kamp får ett brett internationellt erkännande. Men han fru Coretta blev irriterad över att han skänkte hela prissumman till ideellt arbete samtidigt som den sex personer stora familjen hade det knackigt ekonomiskt. 

 

Samma år drev president Lyndon B Johnson igenom en ny lag om mänskliga rättigheter:

- Alla har rätt att rösta i USA.

- Det blev förbjudet att diskriminera människor på grund av hudfärg i hotell, skolor och på allmänna platser.

- Företag måste anställa svarta .

 

1965

En stor protestmarsch genomfördes mellan Selma och Montgomery i Alabama under Martin Luther Kings ledning. Bakgrunden var att hälften av befolkningen i Selma var svart, men bara en procent utövade sin rösträtt, eftersom det var omöjligt att registrera sig.

Det blev hårda konfrontationer och president Lyndon Johnson fick sätta in federala trupper för att stoppa våldet mot Martin Luther King och hans demonstranter.

1965 antogs den nya rösträttslagen i USA, som gjorde det lättare för alla att registrera sig för att kunna delta i allmänna val.

 

1968

Martin Luther King engagerade sig för att svarta soparbetare fick så usla löner. Han stödde deras strejk och åkte till Memphis, Tennesse för att ge aktivt stöd. Han bodde på Lorraine hotell i Memphis. Klockan 18.01 den 4 april 1968 gick Martin Luther King ut på balkongen för att få frisk luft. Där träffades han av en kula från James Earl Ray.

112538.jpg

Lorraine hotell omvandlades senare till ett museum för mänskliga rättigheter.

 

1983

15 år efter hans död utlystes tredje måndagen i januari till nationell helgdag i USA för att ära Martin Luther Kings minne. Men erkännandet satt långt inne. På 1960-talet tilläts FBI att under flera år avlyssna Martin Luther Kings privata telefonsamtal, eftersom FBI-chefen Edgar Hoover bedömde honom som en ”säkerhetsrisk” med kopplingar till kommunismen. Farhågorna besannades aldrig.

 

2018

50 år har gått sedan Martin Luther King mördades. Den 4 april 2018 kommer hela världens blickar att riktas mot Memphis, Tennesse, där mordet skedde.

112545.jpg

Exakt klockan 18.01, när skotten föll på Lorraine hotell, kommer kyrkklockor att ringa över hela världen. 39 gånger ska klockorna slå, eftersom Martin Luther King var 39 år gammal när han dödades. I Memphis blir det minnesceremonier hela den dagen.

Arne Winerdal

I have a dream

"Låt oss inte fastna i förtvivlan. Jag har en dröm att den här nationen en dag ska resa sig och leva upp den verkliga innebörden i sin bekännelse: vi anser att det självklart att alla människor har lika värde.
Jag har en dröm att mina fyra små barn en dag ska få bo i ett land där de inte kommer att bedömas efter sin hudfärg utan efter sina karaktärsdrag.
Jag har en dröm att en dag ska alla dalar höjas och alla berg och höjder sänkas. Oländig mark ska jämnas och branter bli till slätt. Och Herrens härlighet ska uppenbaras och alla människor ska se det".
Utdrag ur Martin Luther Kings tal den 28 augusti 1963.

alternative_text

"Vi vita har aldrig riktigt förstått vad King betydde", säger Bill Hybels.

- Jag visste inte vem Martin Luther King var. Ändå har jag gått på fina universitet och skolor under hela min uppväxttid. Bekännelsen kommer från kyrkoledaren Bill Hybels i Willow Creek utanför Chicago i en predikan nyligen.

Bekännelsen kommer från kyrkoledaren Bill Hybels i Willow Creek utanför Chicago i en predikan nyligen.

- För 15 år sedan var i princip alla vita i vår församling. Det måste jag leva med även om jag önskar att det varit annorlunda. Men sedan kom min andra omvändelse, säger Hybels. 

Det började med att han läste en bok, som vände upp och ned på alla begrepp när det gäller orättfärdigt beteende mot människor med annan bakgrund än hans egen.

- Jag såg den obehagliga sanningen som jag tidigare inte upptäckt. Jag bestämde mig för att göra ett besök i en afro-amerikansk kyrka för att lära mig mer. Bakom varje sångbok i kyrkan fanns en liten bild av en afrikansk man. Jag visste inte vem det var – och varför skulle den lilla församlingen lägga ut bilder på den här mannen i alla bänkrader i den lilla kyrkan?

Hur kunde en svart man från den mest segregerade delen av södra USA bli Nobelprisvinnare och bli en av de mest beundrade personerna i hela vårt land? undrar Bill Hybels i sin predikan och konstaterar:

- Vi vita har aldrig riktigt förstått vad King betydde. Frågan är om det har blivit så mycket bättre i USA under de 50 år som gått sedan han sköts i Memphis 1968.

I dag, 15 år efter Bill Hybels ”andra omvändelse”, är 38 procent av medlemmarna från annan etnisk bakgrund än vit amerikan. 

- Det är jag stolt över. Vi välkomnar i dag folk från alla nationer, alla raser, alla sorters bakgrund.

Arne Winerdal

Ny på Dagen.se? Testa Dagen gratis! Klicka här.