Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna

KD tappar hos sina traditionella kärnväljare. I stället är Centerpartiet och Sverigedemokraterna på frammarsch bland kyrkobesökare, visar en ny Sifo-undersökning som Dagen beställt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Hur röstar kristna väljare? Undersökningarna står inte som spön i backen och i nuläget är det flera år sedan något faktaunderlag kom.

Men inför årets val har Dagen inom ramen för en Sifoundersökning skickat med frågan om de svarande även är engagerade och deltar i gudstjänster. På så sätt har vi kunnat ta fram vår egen ”kristna Sifo-undersökning”.

Se grafiken i större version

Sifo/Dagen visar att Sveriges två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, också ser ut att vara störst inne i kyrkorna, med 22 respektive 19 procent. Det är något lägre andel än de får i vanliga opinionsundersökningar. En förklaring är att både S och M lockar färre väljare i de traditionella frikyrkorna. Bland svenskkyrkliga gudstjänstbesökare ligger de båda partiernas stöd i paritet med samhället i övrigt.

Om det är något av de båda stora partierna som ändå ska pekas ut som vinnare så är det Moderaterna.

 

En värdemätare som visat hur förändringens vindar blåser är den vallokalsundersökning som gjordes i samband med valet 2014, där man även frågade om kyrklig aktivitet. Moderaterna fick då blygsamma 14 procents stöd av kyrkfolket, medan de i Dagens Sifo-undersökning alltså får 19 procent.

Flera andra tydliga trender går att se när siffrorna i Sifo/Dagens undersökning jämförs med vallokalsundersökningen för fyra år sedan.

Läs mer: Karin Wiborn: Förfärad att så många kristna röstar SD

 

Sverigedemokraterna tar mark 

För det första, det ser ut som att Sverigedemokraterna har tagit klivet in i kyrkorna. I Dagens Sifo-underökning får partiet 18 procent och är därmed det tredje största partiet bland kyrkobesökare, en häpnadsväckande hög siffra om man jämför med tidigare undersökningar.

Även hos de traditionella frikyrkorna är SD-sympati numera vanligt, 12 procents stöd enligt mätningen. Detta medan man får 19 procents stöd hos de svenskkyrkliga gudstjänstfirarna.

I tidigare undersökningar har motståndet mot SD inom kyrkan varit kraftig. Enligt vallokalsundersökningen från 2014 skulle SD knappast komma in i riksdagen om bara kyrkoväljarna fick rösta. Nu verkar vindarna ha vänt.

– Det här är en alldeles unik siffra i den här gruppen som jag skulle vilja vara lite försiktig med, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Läs mer: Läsare inte överraskade om kristnas partisympatier

 

"Det här är inte första gången"

Han har specialiserat sig på att studera hur människor i kyrkan röstar och säger att SD alltid har varit underrepresenterade bland kyrkoväljare.

– Det här är första gången någonsin SD får ett resultat i den här gruppen som ligger någonstans i närheten av vad de får i övriga riket, säger Magnus Hagevi.

Vad det beror på vill han inte spekulera i, eftersom det här är en trend han inte sett tidigare.

– Det här är en enstaka mätning, så jag vill ta det lite försiktigt med att kommentera. Om vi ska prata ett genombrott bland kyrkväljare vill jag se fler mätningar först.

Centerpartiet populärt

För det andra, Centerpartiet verkar gå hem i kyrkan. Jämfört med valundersökningen 2014 har partiets stöd fördubblats i denna grupp. Centerpartiet får i Dagens Sifo-undersökning 16 procent av kyrkobesökarnas sympatier.

– Jag är inte så överraskad, det här har jag sett även i andra mätningar, säger Magnus Hagevi.

Han menar att det här är en bekräftelse på att Centerpartiet går framåt rent generellt, och att det samtidigt sker bland kristna.

Centerpartiet pratar inte om hårdare tag och har inte en pessimistisk tongång när de talar om samhället.

Magnus Hagevi, statsvetare, om Centerns flyktingpolitik

 

Magnus Hagevis förklaring till att Centerpartiet ökar starkt bland kyrkoväljare är flyktingpolitiken.

– Centerpartiet pratar inte om hårdare tag och har inte en pessimistisk tongång när de talar om samhället. Jag tror att det finns väljare som är intresserade av ett sådant optimistiskt budskap.

Samtidigt som C alltmer förknippas med mjukare frågor har KD gjort en sväng åt det hårdare hållet, inte minst när det gäller flyktingpolitiken. Detta är en trolig anledning till att kyrkfolket som röstar borgerligt numera letar sig till Centerpartiet.

Kristdemokraterna tappar

För det tredje, Kristdemokraterna ser ut att ha tappat stort bland kyrkobesökarna. I vår underökning får partiet 10 procent. Det är visserligen högre än i de vanliga opinionsundersökningarna där KD sällan når över fyraprocentsspärren.

Men det ska jämföras med ett tidigare urstarkt stöd, inte minst från de traditionella frikyrkorna, där KD tidigare håvat hem egen majoritet.

– För några år sedan hade KD omkring 70 procents stöd bland frikyrkomedlemmarna. I min senaste mätning från 2016 hade de halverat stödet och det här är ytterligare ett belägg för att de har tappat bland sina kärnväljare, och att de har tappat enormt mycket, säger Magnus Hagevi.

I Dagens Sifo-undersökning får KD 26 procent av de frikyrkliga rösterna, långt under vad de brukar ha i den gruppen.

– Det som är intressant i den här mätningen är att om man tittar på KD så har de ett väldigt lågt stöd bland unga kvinnor.

Tappet som Kristdemokraterna har bland gudstjänstbesökare förklaras till stor del av att kvinnorna sviker partiet. Med tanke på att KD:s partiledare är en ung kvinna kan det tyckas paradoxalt, men Magnus Hagevi menar att det här i så fall måste förklaras med åsikterna.

– Man kan fundera på om det har att göra med att mjuka frågor som bistånd, omsorg och en flyktingvänlig linje bytts ut mot hårdare tag när det gäller lag och ordning och i flyktingfrågan.

Om kyrkobesökarna fick bestämma skulle Alliansen få makten vid nästa val. 

Se grafiken i större version

Miljöpartiet är ett parti som backat rejält i opinionen sedan de kom in i regeringen. Det gäller också bland kyrkobesökare, där 5 procent uppger att de skulle rösta på partiet i dag. Men bland kyrkans yngre är stödet rekordstort. I åldern 18-29 år får MP 26 procents stöd, i övriga åldrar nästan ingenting.

– Jag tror Miljöpartiet var på gång bland kyrkobesökarna, även i frikyrkorna, men när de inte fick genomföra sin politik i regeringen fick de inte väljarna med sig, säger Magnus Hagevi.

– Trots denna tillbakagång ser vi att det i den yngre gruppen är en liten grön våg. Då räknar jag in Centerpartiet som också lockar de yngre väljarna.

Skillnaden partierna emellan är att Centerpartiet även lockar de äldre kyrkobesökarna, vilket kan förklaras med att partiet har en bredare profil.

Liberalerna hamnade under 4 procent?

– Frisinnet är utfasat. I alla fall på väljarnivå, kommenterar Magnus Hagevi om Liberalernas tidigare kristna gren.

Vänsterpartiet ligger på omkring 5 procent?

– Det är ganska starka siffror för att vara Vänsterpartiet. De hade en liten uppgång bland kyrkoväljare under Gudrun Schymans tid, men i frikyrkor brukar de få närapå noll procents stöd.

Feministiskt initiativ har aldrig haft ett starkt fäste i kyrkvärlden, i Dagens Sifo-undersökning får de blygsamma en procent. Övriga partier får 2 procent, och det är värt att notera att här är männen kraftigt överrepresenterade. Men enligt Magnus Hagevi är vi nere på så pass låg mätningsnivå här att felmarginalen är stor.

Kan det vara Kristna värdepartiet som ger utslag?

– Visst kan det vara Kristna värdepartiet som fått en handfull procent, i så fall tack vare män i frikyrkan. Men några procents stöd från frikyrkliga män, det är ingen stabil väljarbas.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Akut behov av ideologisk valdebatt
 

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Läs mer om svenska valet 2018

Alla tidigare artiklar

Så gjorde vi undersökningen

  • Sifo tillfrågade drygt 3 500 svenskar om deras partisympatier samt ställde på Dagens uppdrag också frågan: ”Är du engagerad och deltar i gudstjänster i något religiöst samfund?” På den senare frågan svarade 14 procent ja, vilket motsvarar cirka 500 personer. Den stora majoriteten (åtta av tio) av dessa uppgav i sin tur att de går till Svenska kyrkan, och en minoritet till frikyrkorna. Sifo/Dagens undersökning genomfördes andra veckan i maj.