Evangelikala mest förlåtande till politikers snedsteg

På bara fem år har andelen vita evangelikaler som anser att en person som begår en "omoralisk" handling kan uppföra sig etiskt i en offentlig position ökat från 30 till 72 procent.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tidigare i höstas offentliggjordes en äldre ljudinspelning där Donald Trump uttalar sig nedsättande om kvinnor. Detta orsakade stora rubriker och en mindre kris inom Trumpkampanjen. Men Trump reste sig snabbt och de vita evangelikala väljarna, som hela tiden har varit några av Trumps starkaste supportrar, övergav honom i slutändan inte.

Och kanske är det inte så konstigt. Några veckor innan valet genomförde nämligen amerikanska Public Religion Research Institute en undersökning där de frågade amerikaner hur de såg på offentliga tjänstemän och moraliska snedsteg.

61 procent svarade att ett omoraliskt personligt beteende inte utesluter offentliga tjänstemän från att utföra sina offentliga eller yrkesmässiga uppgifter med ärlighet och integritet – endast 29 procent av allmänheten sa att så inte var fallet.

När samma fråga ställdes 2011 svarade 44 procent att tjänstemän kan uppträda med heder i sina arbetsuppgifter, även om de hade ägnat sig åt omoraliskt beteende i deras personliga liv; ett lika stort antal (44 procent) sa för fem år sedan att så inte var fallet.

Förändringen märks över hela det politiska spektrumet. Men ingen grupp har skiftat position mer dramatiskt än vita evangelikaler. I den nya undersökningen säger 72 procent av vita evangelikaler att en förtroendevald kan uppträda etiskt även om han eller hon har begått överträdelser i sitt personliga liv. Det är ökning med 42 procentenheter från 2011, då endast 30 procent av vita evangelikaler sa samma sak.

Den välkända pastorn Jerry Falwells son, Jerry Falwell Jr, har länge varit en förespråkare för Trump. Efter valresultatet säger han att stödet från evangelikala "verkligen var uppmuntrande".

- De evangelikala stöttade till stor del Trump långt före de evangelikala ledarna. Klyftan har funnits i det evangelikala ledarskapet, inte bland gräsrötterna, säger han till BBC.

Angående anklagelserna om sexuella övergrepp gentemot Donald Trumps och hans omgifte svarar Jerry Falwell Jr:

- Evangelikala tror att alla människor är syndare. Vi har alla gjort fel, vi behöver alla förlåtelse. Den Donald Trump jag känner har ett stort hjärta, han älskar människor, han älskar det här landet.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Dagens fråga

Är du glad över valresultatet i USA?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster