Jubilar

“Jag är glad att jag inte sprang ifrån sorgen”

Gitten Öholm: Jag har fått gå in i livets andra halvlek och är glad att jag lät livet “stå på paus” under en period

Gitten Öholm fyller 60 år.
Fem år efter maken Siewerts bortgång är sorgeprocessen avslutad för Gitten Öholm. Saknaden är kvar men livet går vidare.
– Jag är ingen cappuccino-tjej som skummar mjölken utan det är själva espressokaffet som är grejen, säger hon för att beskriva sin gudstro.

När Dagen först når Gitten Öholm bär rösten inte riktigt. “Jag har fått corona”, viskar hon där hon sitter hemma i sitt hus i Växjö. Egentligen skulle hon vara i Israel, men resan har blivit uppskjuten en vecka så att hon ska hinna bli frisk.

Ett par dagar senare är rösten tillbaka, och Gitten verkar vara sitt vanliga gamla jag med ett stort engagemang och många projekt på gång samtidigt. Ett exempel är “Öppna dörren till Israel”, en programserie som sänds på Kanal 10, där hon delar med sig av vad Bibeln säger om det judiska folket.

I Israel ska Gitten fira sin 60-årsdag, men något större firande har hon inte planerat. Hon berättar att hon hade ett stort kalas när hon fyllde 50 och säger att “det får vara det stora jubileet”.

Under sitt besök i Israel kommer hon inte att vara ensam.

– Jag har många vänner i Israel och jag åker dit ett par gånger om året, när det inte är pandemi, berättar Gitten som bland annat under resan kommer fira att det snart är fem år sedan den svenska avdelningen av den Internationella kristna ambassaden i Israel bildades.

Maken dog i cancer

Hon har utsetts till svensk nationell ledare för detta arbete, vilket kommer att uppmärksammas i maj. Den händelsen blir också en påminnelse om de år hon fick tillsammans med Siewert Öholm, som gick bort i cancer den 25 januari 2017. De delade ett brinnande intresse för Israel och det judiska folket.

I en Dagenintervju ett och ett halvt år efter Siewerts död var hon öppen med att livet stod “på paus”. Den här gången låter det annorlunda, glädjen och livsmeningen har återvänt. Hon använder en idrottsmetafor för att beskriva hur det gick till:

– Jag är ingen fotbollstjej, men kan ärligt säga att pausen är över. Jag har fått gå in i livets andra halvlek och är glad att jag inte sprang ifrån sorgen utan lät livet “stå på paus” under en period.

Redo att tjäna Gud

Gitten låter förstå att hon har gått igenom de flesta faser som brukar förknippas med en sorgeprocess, från förnekelse och ilska till acceptans. Hon har tagit hand om sig själv och gråtit när det behövts. Nu känner hon sig fri och redo att tjäna Gud på det sätt som hon upplever är Guds kallelse.

– Ända sedan jag var liten flicka har min ambition varit att ha “beredvillighetens skor” på mig. Det har inneburit olika saker i olika skeden i livet. Nu vill jag hålla facklan så högt som bara går. Jag vill förvalta mitt liv på det sätt som jag tror är rätt och tvekar inte att säga att Jesus är vägen.

Gitten tar Guds löften om Israel på stort allvar och föredrar att ofta leva i händelsernas centrum, precis som hon alltid gjort. Hon tycker det är spännande att leva med alla utmaningar som finns i vår tid.

– Jag räds inte vad som väntar. Den som är insatt i Bibeln behöver inte vara rädd, säger hon apropå de senaste veckornas händelser med Rysslands invasion av Ukraina som fått oron att öka också i Sverige om vad som ska hända.

---

Fakta: Gitten Öholm

  • Aktuell: Fyller 60 år den 12 mars.
  • Familj: Tre vuxna söner och en dotter.
  • Församling: Ulriksbergskyrkan i Växjö.
  • Gör: Föreståndare på Hjortsbergagården utanför Alvesta.
  • Invald i: Kyrkofullmäktige i Växjö för Frimodig kyrka.
  • Bibelord: Jesaja 58:11: “Herren ska ständigt leda dig.”
  • Intressen: Livet självt.
  • Om att fylla 60: “Är inte pensionär än”.
  • Önskar sig: Att få vara i Guds vilja.
  • Firar: Med resa till Israel.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig