Tranås vill bevara Luciatraditionen men skrota skönhetstävlingen

På många platser tynar Luciafirandet bort. I Tranås har Svenska kyrkan lyckats bevara traditionen men inslaget av ”skönhetstävling” ser man som ett förlegat kapitel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Jag brinner för att bevara den här traditionen, berättar Maria Broman, musiker i Svenska kyrkan i Tranås, och den som håller ihop arrangemanget.

För elva år sedan tog Svenska kyrkan tillsammans med Tranås Tidning över Luciafirandet från olika föreningar.

– Då höll det på att dö ut. Året innan dess hade de i princip fått knacka dörr för att få ihop ungdomar som ville vara med. Men längre tillbaka har Lucia varit en stor tradition här i Tranås, säger Maria Broman.

Under de här åren tycker hon att det varit ett bra intresse. En bidragande orsak kan vara att de gjorde om omröstningen av Lucia, den tidigare modellen upplevdes som förlegat.

– Vi ville behålla engagemanget från folket så vi har kvar en möjlighet att rösta på de medverkande. Men sedan är det lottning som avgör vem som kröns till Lucia.

Först har Maria Broman haft uttagningar och fått fram en grupp på sju kandidater. Här är sången det viktiga. Lucia som skönhetstävling är en förlegad tanke, tycker hon.

– Det ska vara sju sångröster som passar ihop. Vi har killar med också, som stjärngossar, så att vi kan arbeta med olika stämmor.

Den som drog vinstlotten för 2017 års Lucia var Olivia Malmberg.

— Det känns jättekul, men också lite läskigt. Jag kommer ju vara väldigt mycket i centrum och det är nytt för mig. Men jag tror det kommer vara riktigt roligt att komma med ett helt tåg bakom sig. Det känns nog fint, säger hon till Tranås Tidning.

Maria Broman betonar att det är gruppen tillsammans som har uppdraget och Lucia är en i gruppen.

Redan i oktober började övningarna för alla inblandade, en gång i veckan och de sista veckorna ännu tätare.

Hur många framträdanden blir det?

– När vi är färdiga har vi gjort vårt lusseprogram ungefär 40 gånger. Vi täcker alla äldreboenden, gör förskolekonserter och besöker en del företag också. Plus att vi har tre konserter. Det här sker under fyra dagar.

Vad är Lucias uppgift?

– Jag tror att vi behöver det här, som världen ser ut i dag behöver vi fylla på med något positivt och ljust. Så uppgiften är att sprida ljuset och de här sångerna.

Lucia i Tranås är kopplat till Svenska kyrkans julkampanj ”Jag är ett liv”, som fokuserar på gatubarn i Filipperna, dit en del av inkomsterna går.