Intern oenighet i SD kring religiös klädsel

Udden är riktad mot slöjan. Men i konsekvensens namn ryker även korset, säger Patrik Jönsson, gruppledare för SD i Skåne.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”Vi förordar inte något korsförbud”, säger två ledande SD-politiker i en insändare till Dagen. Bakgrunden är att SD i två regioner motionerat om ett förbud mot att bära religiösa eller politiska symboler, utifrån en EU-dom som kom nyligen.

–  Att Sverige, i egenskap av ett land med en rik, tusenårig historia med starka kristna influenser, ska ta aktiv ställning mot att våra offentliganställda i allmänhet bär symboler med koppling till vårt eget kulturarv, är för oss otänkbart, skriver Aron Emilsson och Julia Kronlid.

De går inte in på om några andra religiösa symboler skulle kunna förbjudas, eller om de tycker att EU-domen bör tillämpas i Sverige.

Men på en fråga om det går att förbjuda vissa religiösa symboler svarar Julia Kronlid:

– Vi anser att en arbetsgivare bör kunna få göra en bedömning och skilja på mycket iögonfallande symboler och attribut, säger hon till Dagen.

”Okej med smycken”

Små diskreta smycken med religiösa symboler ser hon inte som problematiska till exempel.

 

Läs mer: SD vill förbjuda religiösa symboler för anställda i regioner

 

Men andra personer inom SD som Dagen pratat med kan tänka sig förbjuda kors.

Patrik Jönsson, gruppledare för SD i region Skåne, är en av fyra som skrivit under på en av de två motionerna som skrivits om att förbjuda religiösa symboler.

– Motionen är skriven i enlighet med domen i EU-domstolen, säger han till Dagen.

Och då gäller den alla religiösa symboler?

– Ja, formellt är det så. Men udden riktas så klart mot slöja eller niqab. Många svenskar tycker att det kan väcka anstöt, i synnerlighet att det blivit så vanligt förekommande med muslimska attribut som huvudduk på vårdinrättningar.

 

Läs mer: Dagenläsarna stormar mot SD:s motion om förbud av religiösa symboler

 

Men EU-domen som motionen utgår ifrån säger att antingen förbjuds alla religiösa symboler – eller inga – och det är Patrik Jönsson medveten om.

Då ingår det att även förbjuda kors?

– Ja, tyvärr, måste jag säga. Jag ser ingen annan utväg om vi ska få bort andra symboler, även om det är en tusenårig tradition vi har i Sverige. Men vi måste vara enhetliga och ge ett neutralt intryck.

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning