Joakim Lundqvist: Hoppas bönen om förlåtelse når till dem som berörs

Det var en märkbart berörd Joakim Lundqvist som bad om förlåtelse under söndagens gudstjänst på Livets ord. Många i den tusenhövdade skaran valde att gå ner på knä under den avslutande delen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var ett noga förberett anförande som hölls av Joakim Lundqvist, pastor och föreståndare i Livets ord, i slutet av söndagens gudstjänst. Efter en predikan på temat "Se, jag gör något nytt" gled han över till att tala om de sår som personer har fått i samröre med församlingen Livets ord. I mening efter mening räknade han upp saker som trasiga relationer, otillgänglighet, arrogans och annat och avslutade hela tiden med orden "förlåt oss".

– Jag tror aldrig jag har legat så länge på knä som jag gjorde inför den här predikan, säger han till Dagen efteråt.

– Det har varit en Gudsprocess och vi har bett mycket i ledningen och styrelsen över detta, att få finna ett tydligt tillfälle att få prata om fläckar som behöver tvättas och sår som behöver helas.

Turbulenta år

De två senaste åren har varit turbulenta för Joakim Lundqvist sedan han tog över som församlingsföreståndare. Framför allt har det handlat om att handskas med och göra upp med saker som hände före hans tid som ledare . Men att mitt under den mest turbulenta tiden gå ut och be sårade om förlåtelse såg han inte som optimalt.

– Då kan det lätt uppfattas som att man säger något för att man har kniven på strupen, och jag har inte velat att detta ska tolkas på något annat sätt än att det är genuint från hjärtat, säger Joakim Lundqvist.

"Se, jag gör något nytt"

Varför det blev tillfälle just nu beror också på att de senaste gudstjänsterna haft temat "Se, jag gör något nytt". Nya kapitel och nya möjligheter måste också innehålla tid för rannsakan och omvändelse, menar Joakim Lundqvist.

– Vi känner att Gud kallar oss in i något nytt. Arbetet utvecklas vidare och nya dörrar öppnas. Då måste vi både vända oss framåt med stor förväntan, men också bakåt med noggrannhet och Gudsfruktan, innan vi fullt frimodigt kan gå in i det som ska komma.

Hur är det att be om förlåtelse för mycket som hände före din tid som ledare?

– Det är en del av sunt ledarskap, att även ta ansvar för det som har varit. Annars hamnar vi i en låst situation. Nu ber vi att den här signalen ska nå ut till dem som främst berörs av den. Det är redan tydligt att signalen gått fram till många.

Läs mer: Hela Joakim Lundqvists förlåtelsetal