24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Katolsk präst åtalas för penningtvätt

Italienska myndigheter har väckt åtal mot en präst som jobbat som revisor för Vatikanen.

Nunzio Scarano anklagas, tillsammans med två andra personer, för penningtvätt och falskt vittnesmål. Enligt nyhetsbyrån Reuters har dessutom 52 andra personer utretts av italienska polismyndigheter.

Enligt tidningen Affärsvärlden hävdar den italienska polisen att Nunzio Scarano har använt konton i Vatikanbanken för att tvätta miljoner euro i fiktiva donationer från offshorebolag. Prästens advokat menar att han tog emot pengarna i god tro för att grunda ett hem för obotligt sjuka, men medgav dock att pengarna gått till att betala av ett bostadslån. Det skriver AP.

Polisen har inte velat uppge exakt hur mycket pengar Nunzio Scarano misstänks ha "tvättat", men på sina bankkonton ska han ha haft cirka fem miljoner euro. I samband med att polisen slog till mot 61-årige Scarano beslagtogs även två lägenheter som värderas till cirka 6,5 miljoner euro.

Nunzio Scarano är sedan tidigare misstänkt för att ha försökt smuggla in 20 miljoner euro till Italien. Av det skälet sitter han också i husarrest i hemstaden Salerno i närheten av Neapel.

Samtidigt framförde Vatikanbanken på onsdagen önskemål till italienska myndigheter om att de ekonomiska relationerna, som avbröts 2010, ska återupptas. Företrädare för banken menar att många av de påtalade problemen rörande bristande öppenhet har åtgärdats och att andra italienska banker därför borde börja handla med dem igen.

Påve Franciskus har lovat genomgripande förändringar av Vatikanen. Och skulle det visa sig att förändringsarbetet inte ger önskat resultat har han till och med sagt att Vatikanbanken riskerar stängning.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar