Knutbydramat, del 6: Vad händer i församlingen i dag?

Del 6 av 6 i Dagens exklusiva artikelserie med Knutbys pastor Peter Gembäck.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

LÄS FÖRRA DELEN: Knutbydramat, del 5: Att bryta isoleringen i Knutby
 

Processen framåt beskriver Peter Gembäck som "jättetuff". Men han poängterar att arbetet gärna får gå sakta framåt. Nu gäller det att bygga en stabil grund för framtiden.

– Felet vi gjort tidigare är att vi snabbt gått vidare. Den här gången bromsar vi oss så mycket vi kan, för att rannsaka oss klart, för att vara kritiska och låta saker läka ut. Det finns de som kommer att flytta från Knutby, för att kanske inte komma tillbaka igen. Vi ser redan några som kommer att flytta, och det sker i fullt samförstånd. Det finns några av de yngre som är uppvuxna här som kanske måste lämna en tid, för att se om det var det här som de ville.

– Det som skedde 2004 var att vi blev rädda, och rädsla ska inte styra Guds församling. Rädsla gör att man vill få kontroll över saker, och kontroll är inte bra. Vi måste våga släppa Knutby Filadelfia till Gud, att antingen har det med Dig att göra och då kommer det att bestå, eller så har det inte med Dig att göra, och då faller det.

Hur kommer den ändrade inriktningen i Knutby att märkas?

– Det kommer folk från Knutby som besöker gudstjänster, konserter och konferenser. Vilket jag tror att man redan märker. Det finns flera som tagit ledigt från oss på söndagarna och sagt att jag vill åka på andra sammanhang. De har varit på Livets ord och på Hillsong, lite överallt.

Är du själv sugen på att hitta ett sammanhang att samtala om teologi?

– Ja, jag leker med tanken på att läsa teologi. Hur det ser ut vet jag inte, men jag kommer definitivt att röra mig i sådana sammanhang.

– Väldigt många kommer att blomma ut. Det är mycket kreativitet som har hållits tillbaka. Nu kommer det att styras mer ifrån vad som är min kallelse och mitt liv. Många kanske kommer till andra församlingar och sjunger och spelar.

Utifrån att det uppmanas av dig?

– Inte alls. Det är det jag är så trött på. Jag vill inte uppmana någon att göra någonting. Jag vill uppmana människor att leva sina liv. Att upptäcka Gud! De har inte hunnit det tidigare. Det har varit något varje dag i kyrkan. Det finns enorma resurser.

– Jag tror att vi kommer att se en helt ny församling. Det som inte är fött av Gud faller.
 

Jacob Zetterman

Rickard Ringqvist

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar