Alf B Svensson: Hur mår din själ i dag?

De som tror på Gud uppfattas av många som lite korkade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Varför mår vi inte bättre när vi har det så bra? Hälften av alla sjukskrivningar sker på grund av psykisk ohälsa. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är en orsak att vi bara så ensidigt satsat på den fysiska och psykiska hälsan. Men helt glömt bort den existentiella hälsan som är minst lika viktig och som också påverkar vår fysiska och psykiska hälsa.

De som har en god existentiell hälsa upplever att livet har en mening. Är livets mening att jobba så mycket som möjligt så vi kan shoppa så mycket som möjligt? En del säger att livets mening är att bilda familj och få barn. Jag personligen tror att meningen med mitt liv är att jag med mina gåvor och min livserfarenhet ska sprida kunskap om hur vi kan få ett rikt och meningsfullt liv.

De som har en god existentiell hälsa känner också en förundran över livet. Vi beundrar skönheten hos blommorna på en sommaräng. Vi fascineras över att det i en liten befruktad äggcell finns världens mest komplicerade dataprogram, som gör att cellen utvecklas till en helt fantastisk och unik liten människa. Varje dag förundras jag över att ämnesomsättningen fungerat, att hjärtat fortfarande slår och att jag efter 74 fortfarande är tämligen klar i knoppen.

Att känna hopp och ha framtidstro är också en del av den existentiella hälsan. Ska vi inte ge upp när vi drabbas av en svår sjukdom, blir arbetslösa eller när det krisar i äktenskapet behöver vi tro att det finns ett ljus i slutet av tunneln. Vi behöver också ha framtidstro för att inte ge upp när vi hör att stora delar av vår värld kan gå under av vår livsstil.

En personlig tro är också en del av den existentiella hälsan. De som har en personlig tro lever längre, mår bättre och klarar livets kriser lättare. Men vi lever i världens mest sekulariserade land och de som tror på Gud uppfattas av många som lite korkade. Visst är det bra att vi äter mindre fett och socker, och att vi rör på oss. Men ska vi vara friska, leva länge och få ett rikt och meningsfullt liv måste vi också satsa på gympa för själen. Försök upptäcka vad som är meningen med ditt liv.

Vad brinner du för och vad vill du förändra med de gåvor och talanger du har? Försök fascineras över hur fantastiskt livet och skapelsen är. Ge inte ge upp när livet inte blir som du tänkt. Undvik att bli smittad av den i vårt land så vanliga beröringsskräcken för allt som har med tro och religion att göra. Satsa också på gympa för själen. Det har många fördelar. Det kostar inget och kräver varken speciella kläder eller en dyr utrustning . Så varför inte börja redan i dag?

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.