Porträttbild på Andreas Nielsen

Säg nej till din tv eller Facebook ibland. För att det är fel? Inte alls, utan för att träna din nej-muskel.

Andreas Nielsen
Gästkrönikör

Andreas Nielsen: Träna din nej-muskel!

Vår inre konversation pågår med cirka 1250 ord i minuten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Efter att ha bott i USA i flera år var en av de sakerna jag återupptäckte när jag kom hem hur så många av oss svenskar gör allt för att undvika friktion, kontroverser. Hur ofta har jag inte sagt ja till något som jag egentligen ville säga nej till. Eller lovat komma på något som jag samma sekund som jag sa ja till ångrar mig själv för att jag inte ville säga nej. Allt för att undvika friktion.

Alla människor har en inre konversation med sig själva som pågår ständigt. Ord som kommer ur vår mun uppgår till cirka 250 ord per minut. Vår inre konversation som vi har med oss själva pågår med cirka 1 250 ord i minuten. Alltså fem gånger snabbare än en hörbar konversation. Därför medan vi hör vår mun säga ja, skriker vår inre röst nej, nej, nej, nej, nej.

Läs även: Bokrecension: "Lilla nej-boken”

 

Jag tror att det är vår inre konversation som formar oss mest. Paulus skriver att vi som efterföljare av Kristus ska låta våra sinnen förnyas. Jag tror att det är vår inre konversation han syftar på. För det är den som formar hur vi ser oss själva, hur vi ser andra, vårt förflutna, vår framtid och inte minst hur vi ser på Gud.

En av sakerna som har förändrats i mitt liv sedan jag upptäckte detta och började ge Gud utrymme i min inre konversation är att jag kan och har rätt att säga nej. Jag insåg att ja sagt ja till en massa saker som jag inte ville bara för att vara till lags och för bekräftelse. Det skedde inte över en natt men jag insåg att jag hade en nej-muskel som var helt förtvinad. Jag hade inte tränat min nej-muskel och när jag behövde den var den alldeles för svag. Den gav vika och orkade inte hjälpa mig att säga nej.

Läs även: Andreas Nielsen: Vi kristna krigar om helt fel saker

 

Du har en nej-muskel. Om du inte lär dig att använda den när du har valmöjligheter kommer du aldrig veta hur du ska använda den när du verkligen behöver den. Många av oss tränar våra fysiska muskler regelbundet men har helt glömt bort eller inte förstår att träna vår nej-muskel.

Alltså öva på att säga nej. Till exempel, även om du har råd att köpa ett klädesplagg som du vill ha, säg nej till dig själv ibland. Även om det är avkopplande att spendera ett par timmar framför din tv eller på Facebook, säg nej till dig själv ibland. För att det är fel? Inte alls, utan för att träna din nej-muskel. Om du inte tränar på de små sakerna ibland kommer du inte veta hur du ska använda den och ha kraft att säga nej till saker du verkligen bör säga nej till. Saker som negativt tal om andra, destruktiva handlingar, ohälsosamma relationer och förhållanden och till och med synd.

Upptäck din nej-muskel, träna den så du kan använda den när du behöver den och du kommer bespara dig själv onödiga svårigheter och oönskade saker i ditt liv som inte kommer dra dig närmare Gud och få dig att leva det liv som du är ämnad för.

Läs mer: Andreas Nielsen: Kyrkan har matchboll men är vi på planen?