Är det bara homosexualitet, abort och möjligen Israel som är intressant för en radikal förebedjare?

Torbjörn Freij
Gästkrönikör på Dagens ledarsida

Är bara abort och homosexualitet "kristna frågor"?

Här är några ämnen jag ofta saknar i kristet samhällsengagemang.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Under 1980-talet växte ”Förebedjare för Sverige” fram under pingstpastorn Kjell Sjöbergs ledning. Vid något tillfälle utmanade jag Kjell: ”Har du någon särskild tanke med att de enda ämnen ni tar upp i ert nyhetsbrev hamnar under bältet? Är det bara abort, homosexualitet och möjligen Israel som är intressant för en radikal förebedjare? Varför utmanar ni exempelvis aldrig de demoniska strukturerna bakom det militärindustriella komplexet?”

Nästa bönebrev fick mig att häpna över Kjells lyhördhet. Han skrev att en förebedjare också behöver intressera sig för ekonomiska och andliga krafter bakom kulisserna till det militärindustriella komplexet!

Här är några ämnen jag ofta saknar i kristet samhällsengagemang:

Vapenexporten: Man kan vara anhängare av militärt försvar utan att blunda för den konsekventa dubbelmoralen i svensk vapenexport med oskyldiga dödsoffer som resultat.

Klimatpolitiken: Redan från skapelsen har människan haft i uppdrag att förvalta skapelsen. Den som är alltför andlig för att bry sig om skapelsen är mer grek än kristen i sin skapelsesyn.

Läs mer: Peter Halldorf: Oansvarig livsstil är en synd

 

Spekulationsekonomin: Förr tjänade företagen pengar på varor och tjänster. Dagens ”casinobörs” tjänar pengar på pengar. Modern kristenhet borde läsa Luther: ”En ockrare är en fyrfaldig tjuv och mördare. Men vi kristna håller dem så i ära, att vi nästan tillber dem för deras pengars skull.”

Bostadssegregationen: Vid en stor karismatisk konferens 1972 talade den då 23-åriga poeten Ylva Eggehorn och kallade saker vid sitt rätta namn: ”Vad är det för andemakt som ligger bakom de förortssamhällen vi bygger i Stockholmsområdet? Det är en demonisk makt!”

Rasismen: Jesus varnade för att folk ska resa sig mot folk, ordagrant ”etnos mot etnos” (Matt 24:7). Det är en profetisk plikt att stå upp mot varje sortering av människors värde utifrån nationalitet, etnicitet och ras.

Läs mer: Klimatskeptiker, omvänd eder!

 

Den här profetian från en gammal norsk dam spreds ivrigt av predikanten Emanuel Minos: ”Folk från fattiga länder kommer att strömma till Europa. De kommer också att komma till Skandinavien och Norge. De kommer att bli så många att människor börjar ogilla dem och bli hårda mot dem. De kommer att bli behandlade som judar före andra världskriget. Då kommer våra synders mått att ha blivit rågat!”

Visst är ”kristna frågor” i politiken svårfångade. Kristna på den politiska vänsterkanten vågar inte ens fundera över hur vi ska få ner abortsiffrorna i Sverige – av rädsla för högerburen. Kristna på den politiska högerkanten vågar inte ens fundera över rättvisefrågorna – av rädsla för vänsterburen.

Verkliga profeter är oförutsägbara, bibliska och alltid på de svagas sida. De ”profeter” som anser sig kunna säga att Gud föredrar ett visst parti i riksdagsvalet har trampat över ett råmärke och drar den profetiska tjänsten i smutsen!

Torbjörn Freij, pastor, författare och journalist