Kultur

DC Talks Kevin Max kallar sig ex-evangelikal

Kevin Max, sångare i det Grammyvinnande kristna rockbandet DC Talk, deklarerar på Twitter att han lämnat den evangelika kristenheten. Hans tro har genomgått en “dekonstruktion” skriver han.

Kevin Max tweet från den 15 maj har väckt stor uppståndelse. “Hello, my name is Kevin Max & I’m an #exvangelical”, skrev artisten. Exvangelical är ett samlingsbegrepp som kommit att användas av människor som lämnat sitt evangelikala sammanhang, men om det i Kevin Max fall också innebär att han lämnat sin tro är inte klarlagt. Han förklarar inte exakt vad det är i tron som han dekonstruerat eller vad som är hans nya mål i livet när han talar om att “fortsätta framåt”. I ett uppföljande Twittermeddelande tillägger han att han fortfarande följer “den universelle Kristus”. Men om det innebär att han blivit universalist och därmed övergett tanken på att Jesus är enda vägen till Gud framgår inte heller

“Jag har ingen aning om hur många människors bloggar eller podcasts som kommer att dela detta tillkännagivande vidare, men jag är här för Nåden”, säger Kevin Max i en kommentar citerad av den kristna nyhetssajten The Roys Report, en av många som slår upp nyheten om stjärnans ställningstagande.

Reaktionerna i Twitterflödet är blandade. Exvangelikaler hälsar honom välkommen i gänget medan andra anklagar honom för att vara uppmärksamhetssökande och antibiblisk.

När en twitterföljare ställer frågan vad som lett honom fram till beslutet, svarar Kevin Max: “År och år av erfarenheter, grävande, att leva …”. En annan frågeställare undrar om detta betyder att han inte längre tror på Jesus. Max replikerar: “Nope, sa inte det, läs texten noga”.

Pastorn Stephen Mitchell, som står bakom podcasten Real Christian talk, spekulerar på Twitter om Kevin Max har lämnat kristenheten eller om han bara tröttnat på den kristna subkulturen. I ett inlägg vänder han sig direkt till sångaren: “Kevin, det är en sak att vara missnöjd med den evangelikala subkulturen, men en annan sak att vara missnöjd med biblisk kristendom. Jag hoppas och ber för dig att det är det förstnämnda och inte det sistnämnda, men oavsett, kommer jag för evigt att vara tacksam för den roll du har spelat för min andliga resa.”

Som ett led i sin nya inriktning har Kevin Max meddelat att han kommer att spela i ett nytt band kallat Sad Astronauts.

---

Fakta: Kevin Max Smith

  • Ålder: 53 år.
  • Bildade 1987 tillsammans med Toby McKeehan och Michael Tait det kristna bandet DC Talk som under 1990-talet kom att bli en av mest tongivande kristna grupperna med sin blandning av hiphop och alternativ rock. Deras största hit är klassikern “Jesus freak” som kom 1995.
  • Kevin Max var sångare i DC Talk men har även haft hand om sångmikrofonen i Audio Adrenaline.
  • Nu början han som sångare i nya bandet Sad Astronauts.

---

Fler artiklar för dig