Kultur

Gänget i nya “Minns du sången” förbereder inför Nashville

Michael Jeff Johnson: Det ska bli väldigt kul att åka till Nashville tillsammans i november

Under en helg nyligen kom några av den svenska kristenhetens största musiker och sångare samman för att öva inför nyinspelningen av “Minns du sången”. Sammanlagt är det runt 30 medverkande musiker som senare i höst reser till Nashville för att spela in en musikdokumentär i åtta delar.

Initiativet kommer från TBN Nordics producent Anders Wisth. Tillsammans med Urban Ringbäck, mångårig musiker och pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, har han tidigare berättat om planerna för Dagen. Nu har det gått ett par år sedan idén kläcktes och visionen har äntligen kunnat ta gestalt. Nyligen möttes ett 30-tal namnkunniga musiker och sångare för att repa inför inspelningen av programmen. Michael Jeff Johnson är en av dem.

– Hela ambitionen, precis som grundkonceptet var på 1990-talet, är att göra framförandet så autentiskt och levande som möjligt, säger han.

– Det är inga enskilda uppträdanden det handlar om utan alla är med och sjunger på allting. Det skapar en lagkänsla, att vi gör detta tillsammans. Den känslan är superstark och det märktes när vi hade vår övningshelg nyligen.

Michael Jeff Johnson på Minns du sången-konsert på Hillsong i Arlanda stad 15 oktober 2021 som även sändes via TBN.

Förutom Michael Jeff Johnson finns många andra välkända musiker och sångare bland de medverkande, såsom Ingemar Olsson, Bengt Johansson, Martina Möllås och Josefina Gniste. I repertoaren kommer artisternas egna låtar varvas med äldre väckelsesånger och även amerikansk musik. Låtar av bland andra Andraé Crouch och Kirk Franklin ska sjungas och det blir både gospel och countrymusik i programmen.

Anders Wisth är just hemkommen från en förberedande resa till Nashville när Dagen når honom. Där har han bland annat besökt kyrkor för att se hur man skulle kunna samverka med dem. Han menar att många tycker detta är ett spännande projekt.

– Vi vill ta Skandinavien till USA och göra en slags blandning av våra olika länder – tänk Jills veranda, säger Anders Wisth.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna ge tittaren en musikalisk berättelse och resa som väcker tro. Det handlar om framtidstro och tröst som vi hoppas ska förmedlas genom programmet och dess sånger. En sång som ena dagen bara är en sång kan nästa dag bli till en bön som handlar om död och liv.

gäng utanför kyrka

Urban Ringbäck, som var en av de musikaliskt ansvariga även senast det begav sig, understryker att det inte handlar om att kopiera det tidigare konceptet, men att det kommer vara i “Minns du sångens” anda.

– Det kommer bli berörande möten, berättelser och starka tolkningar av sånger som vi hoppas ska träffa folksjälen, säger han.

– 25 år senare innebär också att många andra sånger fått brett genomslag. Så det blir igenkänning, men också en ganska rejäl förnyelse.

För mig handlar det om att det finns en djupare sång, en inre ton som vi kan behöva hjälp att minnas och på så sätt väcka liv i.

—  Michael Jeff Johnson

Michael Jeff Johnson, som kommer att medverka både med egna sånger och på andras, är det viktigt att det inte bara blir en nostalgitripp. Han tolkar namnet “Minns du sången” på ett annat sätt än att påminnas om gamla slagdängor som man sjöng förr.

– För mig handlar det om att det finns en djupare sång, en inre ton som vi kan behöva hjälp att minnas och på så sätt väcka liv i, säger han.

– Det handlar inte om att minnas gamla dängor utan om att vi kan få vara med och beröra människors hjärtan. Där är musiken en viktig ingång.

Efter denna gemensamma övningshelg fortsätter förberedelserna för inspelningsveckan i Nashville, där drygt 35 svenska musiker alltså sammanstrålar. Tillsammans är det runt 60 låtar som ska framföras i åtta program som spelas in framför publik. Hur och var musikdokumentären sedan sänds är inte helt klart ännu, men den kommer att finnas tillgänglig för en svensk publik.

studio

Michael Jeff Johnson tycker det är bra om det finns en nyfikenhet kring programmen – det är en stor satsning som görs.

– Det går att förbereda sig för detta till en viss gräns, sedan händer det så mycket i mötet med varandra när man väl är på plats och börjar spela, säger Michael Jeff Johnson.

– Det är det som är det charmiga – att det inte först och främst handlar om att skapa musikalisk perfektion, utan om att det viktiga är mötet, både med sångarna, och med publiken. Det är då det blir berörande.

---

Fakta: Nya “Minns du sången”

  • “Minns du sången”, som sände på SVT i flera omgångar åren 1998-2000, lockade många tv-tittare och berörde människor med kristen sång och musik.
  • Programmet hade en amerikansk förlaga och byggde på att sångare möttes och sjöng med och för varandra. I huvudsak välkända sånger ur frikyrkans repertoar genom åren.
  • Nu kommer programmet i ny tappning, i en svensknorsk produktion som spelas in i TBN:s studio i Nashville, för en publik i båda länderna. Inspelningen pågår 3-10 november.
  • Några av de medverkande är Mattias Martinsson, Roland Utbult, Urban Ringbäck, Peter Sandwall, Maria Gustin Bergström, Martina Möllås och många fler. Egil Svartdahl, pastor och författare från Norge, kommer vara en form av programledare.

---

Fler artiklar för dig