Kultur

Dagens stora test av strategispel 2023

Här recenserar vi brädspel för den som vill ha något att bita i och inte har problem med mer komplicerade regler.

Spelomslag: Cascadia

Snyggt, omväxlande och roligt – nära en femma

 • Titel: Cascadia
 • Betyg: 4,5 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 1–4 spelare
 • Speltid: 45 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics
 • Regelvideo på svenska

Cascadia är ett omväxlande spel där målen förändras varje match. Du börjar med en startbricka med tre olika naturtyper. Varje gång det är din tur väljs en kombination av bricka och markör. Du bygger på brickorna så att du får så stora sammanhängande områden som möjligt av samma typ av natur. Sedan placerar du ut djurmarkörer, där du försöker uppfylla målen för respektive djur och därmed tjäna så mycket poäng som möjligt. Djurens mål finns beskrivna på kort som är olika varje gång du spelar spelet – du kan låta slumpen bestämma mål för respektive djurart, eller variera svårighetsgraden genom att välja familjevarianten med enklare mål.

Detta spel är snyggt, ger en lagom dos hjärngympa, men är framför allt roligt. Hade inte reglerna varit så omständligt skrivna så hade detta varit en klar femma. När man väl kommit in i spelet så vill man bara fortsätta.

Cascadia vann guldtärningen som årets vuxenspel 2023.

Ellen Röjerås

Brädspelet Cascadia, spelbild.
Spelomslag: Feud

Kämpa om kungamakten i snyggt och strategiskt kortspel

 • Titel: Feud
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 3–5 spelare
 • Speltid: 25 minuter
 • Förlag: Brädspel.se
 • Regelvideo på svenska

I Feud tar du och övriga spelare på er rollen som ledare för en adelsfamilj som kämpar om makten i Frankrike efter att kungen dött. Genom att spela ut kort i en gemensam rad i mitten av bordet samlar du poäng och saboterar för övriga spelare i sex rundor, varefter spelaren med mest poäng vinner. Alla spelare startar med tio identiska kort, men det första som händer är att tre slumpvis utvalda kort kastas, så att ingen utom du vet exakt vilka kort du har. Varje runda spelar alla spelare ut ett dolt kort, antingen först eller sist i raden. Därefter går ni igenom hela raden från början till slut, och spelaren som äger kortet bestämmer om det ska vändas upp och därmed aktiveras, eller behållas dolt och få en poängbricka på sig. När kortet väl vänds får du alla poängen. Korten gör saker som att stjäla poäng från motspelare, få poäng för alla kort av din egen färg i anslutning till kortet eller ”döda” motståndarens kort.

Spelet påminner om Citadels, men enklare, och Love letter, men svårare. Att spela flera gånger med samma medspelare är att föredra, då ni snabbt kommer att börja försöka lura varandra – är det där kortet som du väljer att inte vända runda efter runda en sammansvärjning som ger dubbla poäng när det väl vänds, eller ett bakhåll som ger dig poäng om en annan spelare dödar det och dessutom slår ut motståndarens kort? Snygga illustrationer samt snabb speltid och enkla regler gör Feud till ett mycket trevligt tillskott i spelsamlingen.

Jakob Ihfongård

Spelomslag: Splendor Duel

Bli den bästa juvelhandlaren i Splendor Duel

 • Titel: Splendor Duel
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 2 spelare
 • Speltid: 30 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics
 • Regelvideo på svenska

Plocka juveler från brädet eller använd dem du redan har för att köpa juvelkort. Samla kort för att få poäng, bonusar och minska kostnaderna för framtida köp. Den spelare som först uppfyller något av de tre målen på segerbrickan har vunnit spelet.

Splendor Duel är ett spel för två spelare och ni turas om att göra era drag. Spelets design med ädelstenar, kungligheter, och smycken (juvelkorten) är väl genomtänkt. Att bygga upp en samling av juvelkort och öka sina möjligheter att köpa dyrare och bättre kort före sin motståndare är riktigt kul och kräver att man planerar väl. Men ibland tappar spelet tempo och det kan ta lång tid att göra sitt drag eftersom man ställs inför så många val. Du har också ganska få interaktioner med din motståndare och det känns som att man mest spelar för att uppnå sina egna mål. Hade gärna sett fler kort med förmågor som gör att man kan förstöra för sin motspelare. Trots dessa små brister så är spelet väldigt trevligt och jag utmanar gärna fler på en kunglig duell!

Natanael Gindemo

Spelomslag: Star Wars - the deck building game

Kämpa för imperiet eller rebellerna i Star Wars – The Deck Building Game

 • Titel: Star Wars – The Deck Building Game
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 12 år
 • Antal spelare: 2 spelare
 • Speltid: 30 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics
 • Regelvideo på engelska

Star Wars The Deck Building Game är ett kortspel likt Ascension och Dominion, som går ut på att skapa den bästa kortleken. Men i stället för att bara samla poäng med sina kort som i de andra spelen så är huvudelementet i det här spelet att kämpa mot den andra spelaren. Korten pryds med figurer och platser från de klassiska Star Wars-filmerna om kampen mot det Galaktiska Imperiet. De två spelarna får var sin sida av den episka kampen, den ene får spela som Imperiet och får det första draget. Den andre spelaren är Rebellerna och börjar med kraften på sin sida. Att ha kraften på din sida ger några fördelaktiga bonusar under din runda.

Spelet går ut på att besegra tre av motståndarens baser, lokaliserade på olika planeter i galaxen långt borta.

Varje runda kan du köpa ny kort från mittenraden, ställa upp försvar runt din bas eller anfalla motståndaren. Varje kort har olika styrkor och specialförmågor, som gör din hand bättre för varje runda som spelas, men samma sak gäller förstås din motståndare. Spänningen i spelet byggs upp under dess gång, samtidigt som balansen mellan spelarna är jämn.

Star Wars The Deck Building Game är ett snabbt och trevligt spel med mycket bekanta mekaniker och regler som kan kännas igen. Det går fort att lära sig och fungerar bra för både nya och erfarna spelare. Spelet håller hög kvalitet i tryck och tillbehör och kan rekommenderas. Dock är det ett spel för bara två personer, så det passar inte vid större spelsamlingar.

Patrik Viklund

Spelomslag: Heat

Vinn racet eller hela säsongen i Heat: Pedal to the metal

 • Titel: Heat: Pedal to the metal
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 1–6 spelare
 • Speltid: 60 minuter
 • Förlag: Asmodee
 • Regelvideo på svenska

Gasen i botten, i Heat: Pedal to the metal gäller det att ta sig snabbast runt racerbanan för att få stå som segrare på pallen! Men se upp i kurvorna, annars överhettas bilen. Roligt strategispel med flera banor att välja på, där du kan välja att spela ett enskilt lopp eller använda Championship System för att spela en hel säsong på en spelkväll. Du har också möjlighet att spela solo med hjälp av en extra modul. Banorna har olika svårighetsgrad, vilket gör det roligt att avancera.

Vi som spelade var från 20 år och uppåt. Det tog en stund att förstå och komma in i spelet och reglerna, och då var vi på den enkla nivån. Men när vi väl lärt oss spelets gång, flöt det på bra. Vi uppskattar att det är uppbyggt från enkelt till mer avancerat. Om det är yngre barn som ska lära sig spelet är det bra att en vuxen sitter med till en början.

Tina Ahlqvist

Brädspelet Heat: Pedal to the metal, komponenter
Spelomslag: Spellbook

Bli den mäktigaste trollkarlen i Spellbook

 • Titel: Spellbook
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 12 år
 • Antal spelare: 1–4 spelare
 • Speltid: 45 minuter
 • Förlag: Asmodee
 • Regelvideo på engelska

I Spellbook är du och upp till tre medspelare trollkarlar som tävlar om att fylla era magiböcker med nya trollformler, ”spells”. Spelet spelas i tre faser: morgon, middag och kväll, och i varje fas får du välja att samla materia eller lära dig att kasta trollformler. Du blir mäktigare ju fler trollformler du lär dig, och hur mycket du uppgraderar dem. Spelet avslutas när en trollkarl lär sig sju trollformler eller fyller sitt familjärbräde. Den spelare som då har flest poäng vinner.

Spelet är omväxlande eftersom den slumpade materian tvingar dig att anpassa din strategi för hur du hanterar dina resurser och löser upp bättre förmågor eller lära dig olika trollformler. Spelet innehåller tre uppsättningar med trollformler för att öka svårighetsgraden.

Spellbook är lätt att spela, snabbt att sätta upp, det tar inte för lång tid och är även roligt att spela solo. Interaktionen med andra spelare är dock mycket begränsad. Illustrationerna är trevliga och håller hög kvalitet. Ett råd dock: Använd inte uppsättningen ”Offering Spells” i första spelomgången!

Kutzi Romero Herrera

Spelomslag: Combo duel

Kortspelsversion av klassiska arkadspelsslagsmål

 • Titel: Combo Fighter
 • Betyg: 3,5 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 15 minuter
 • Förlag: Brädspel.se

Combo Fighter är en kortdriven hyllning till klassiska arkadkampspel. Axla rollen som ikoniska kämpar och kombinera kort för att frigöra kraftfulla kombinationer. Men var försiktig. Dina kort är också ditt livsmått. Varje drag du gör och varje slag du slår dränerar din energi. För att bli en Combo Fighter-mästare måste du se till att varje slag och kortcombo räknas.

Först och främst, detta spel är absolut bäst för två spelare. I formatet för fyra personer förlorar det sin charm. Det är skräddarsytt för att efterlikna de klassiska arkadkampspelen för två spelare och blir fantastiskt roligt med bara två deltagare. Här möts tur och strategi i en spännande dans. Vi älskade att varje karaktär har sina unika specialförmågor. När man väl kommer in i spelet, blir det högoktanigt och fyllt med skratt. Generellt sett är spelet en stor framgång – korten är av fin kvalitet med fantastiska illustrationer, det är lätt att lära sig och snabbt att spela. En nackdel är att endast fyra karaktärer i lådan känns lite begränsande. Man testar snabbt alla kombinationer. Visst finns det expansioner, men en start med sex karaktärer hade varit bättre. Och som sagt, det här är verkligen ett spel för två. Med detta i åtanke kan jag varmt rekommendera detta kortspel!

Mike Forsman

Spelomslag: HeroQuest

Tiden har sprungit ifrån HeroQuest

 • Titel: HeroQuest
 • Betyg: 2 av 5
 • Ålder: från 12 år
 • Antal spelare: 2–5 spelare
 • Speltid: 90 minuter
 • Förlag: Avalon Hill/Hasbro
 • Regelvideo på engelska

En grupp hjältar ska ta sig ner i underjordiska tunnlar för att slåss mot orcher, svartalfer, mumier och diverse annat otyg, som alla styrs av en ond trollkarl. En spelare har hand om tunnlar och monster medan en till fyra andra styr hjältarna.

HeroQuest är med god marginal det nördigaste spel vi någonsin recenserat på Dagen. Inte för att det är komplicerat, jämfört med till exempel Terraforming Mars är det enkelt att spela. Men det riktar sig till en väldigt specifik målgrupp: tolvåriga pojkar i början av 1990-talet. Det finns en naturlig förklaring till det, spelet kom ursprungligen ut 1989, men den nyutgåva som kom ut för ett par år sedan har nu dykt upp i svensk version.

Tyvärr har tiden sprungit ifrån spelet, som bara fått uppdaterade komponenter och grafisk formgivning, men har samma 30 år gamla regler. För den som vill ha den här typen av upplevelse finns betydligt bättre moderna spel, både för barn och vuxna. Det hjälper inte heller att den svenska översättningen är den sämsta jag läst på många år, och både gör spelet omöjligt att förstå för den utan förkunskap och ger det ett löjets skimmer: det hemskaste monstret i lådan har till exempel fått namnet ”Droppnäsa”.

På plussidan märks att spelet är förhållandevis enkelt och snabbt för sin genre och att modeller och terräng är snygga och stabila – men det kompenseras av att prislappen ligger på runt 1 300 kronor. För det priset kan du få ett (eller tre) betydligt bättre spel.

Om du trots allt skaffat HeroQuest har jag två rekommendationer: ladda ner den engelskspråkiga appen som kan ta över det enahanda jobbet att styra monster och hålla koll på kartan, samt hoppa över det första scenariot – scenario två är en betydligt bättre startpunkt på äventyret.

Jakob Ihfongård

Brädspelet Heroquest, spelbild.


Fler artiklar för dig