Blenda Nkímyás går från Filadelfias scen till Justin Biebers skivbolag

Ta in detta! Tjejen från Vällingby, som sjungit i Filadelfia hela sin uppväxt, skrev en poplåt och skickade ut den för att se om någon skulle nappa. I dag släpper hon sin första singel ”Options” world wide på samma skivbolag som Justin Bieber och Rihanna. Blenda Nkímyás liv kan bli en sannsaga utan motstycke.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

”Hundra procent!” Sju gånger under intervjun upprepar Blenda ett av sina favorituttryck. Orden fångar in en del av hennes kompromisslösa personlighet. Ska det göras så ska det göras ordentligt och nu inleds det som kan bli starten på en färgstark internationell artistkarriär.

I nästan ett års tid har Blenda och hennes manager, tillika make, Joel Nkímyá, ruvat på hemligheten om Def Jam – ett amerikanskt skivbolag med världsstjärnor som Rihanna, Justin Bieber, Kanye West och Beyonce i sitt stall. Ett kräset bolag med spetskompetens när det gäller att fostra och förädla artistisk talang. Detta Def Jam skrev Blenda kontrakt med i somras och sedan dess har hennes liv varit en enda stor förberedelse för vad som komma skall.

Hur kan något sådant ens hända en svensk 27-åring från förorten, en sångerska och låtskrivare som hittills mest trevat sig fram i sitt kreativa skapande? Den korta versionen börjar en dag när hon kom hem till Joel och berättade att hon hade skrivit en ny låt. Blenda spelade upp ”Options”, en R’n’B- doftande soullåt, och Joel gick bananas: ”Vi måste mejla detta till folk. Det här soundet är så internationellt. Det är så mycket större än Sverige känner jag”. Joel skickade inspelningen till en massa folk i branschen och fick svar från Pharell Williams och Rob Walkers bolag Star Trak som distribueras av Def Jam Recordings – ”This is amazing! Har ni mer musik? Vi måste bara snacka i kväll!”. Januari 2019 bjuds Blenda och Joel över till New York på kort varsel. Kom hit i morgon!

– För mig var det bara helt surrealistiskt, förklarar Blenda. Jag som inte åkt längre än till Grekland.

Lyssna på "Options" med Blenda här

 

Def Jams kontor i Universal Musics stora skyskrapa var överväldigande. Inredning smyckad i guld och korridorer kantade med enorma fotografier av stora artister. Därinne väntar högste chefen som drar igång Blendas låtar på högsta volym. ”Är du redo för det här?” undrar han. Blenda försäkrar att hon är det.

Efter besöket tar hon och Joel planet hem till Stockholm. Två månaders tystnad följer. Blenda är övertygad att hon redan är bortglömd. Men så plötsligt hör amerikanerna av sig.

– De skickar ett kontrakt på typ 7 000 sidor. Bara det tog nästan ett halvår att gå igenom.

När den juridiska delen äntligen var löst satte Blenda ”en kråka” på kontraktet.

– Sedan dess har jag rest fram och tillbaka till New York, säger hon.

Blenda har redan fått prövat att skriva låtar tillsammans med folk som gjort musik åt Rihanna, Drake, Justin Bieber med flera. Nu stundar äntligen lansering av hennes första egna singel. Fredag den 27 mars släpps ”Options”, låten som Blenda spelade upp för Joel förrförra hösten, men nu färdiginspelad under ledning av Kid Culture som bland annat producerat Justin Biebers senaste singel ”Yummy”. Även producentduon Wallins Lane (som producerat åt Drake, Post Malone och Travis Drake) har medverkat.

– ”Options” släpps över hela världen, vilket är jättekonstigt. I Sverige kan man ju säga att jag är en svensk artist, men rent tekniskt nu så blir jag en amerikansk artist. Jag kommer att göra media över hela världen.

Men hur kunde det ens bli möjligt? Blenda konstaterar att folk i den kristna världen sett hennes kapacitet men att hon nog varit ett otippat namn i den profana musikindustrin.

– Man bettade nog pengar på andra artister än just mig, men Gud är så finessig på det här sättet. Varför just jag tror jag är för att Gud är så bra på att skriva historier och min historia är mycket salt och peppar. Det finns en styrka i att tjejen som man inte räknade med, som kommer ifrån Vällingby, som är svart och har föräldrar från Kongo, helt plötsligt hamnar här, säger hon och tillägger:

– Ibland behöver folk se ett vittnesbörd, eller ett mirakel, rent fysiskt.

Blenda tänker att hennes berättelse kan inspirera många andra ungdomar att våga lita på sina förmågor och tro sig själv om stora saker. Att de ska inspireras att tänka: Om hon kan, så kan jag också.

För 30 år sedan kom Blendas föräldrar till Sverige från Kongo, men även om hon både är född och uppvuxen i Sverige är hennes rötter en viktig del av hennes berättelse. Hemma talar familjen franska och lingala så med svenskan och engelskan gör det Blenda till fyrspråkig, knappast någon nackdel för en internationell artistkarriär.

Hur tänker ni göra för att styra rätt genom alla val som ni kommer att ställas inför?

– Vi har folk som ber för oss. Nu inför släppet så fastar vi. Vi fastar alltid inför varje release. Vi har fasta rutiner för bön och vi försöker att lyfta vår blick. Någon sa till mig: ”Det här handlar inte om dig, utan det handlar om vad Gud gör genom oss”, berättar Blenda.

Men hur ska man värja sig som liten artist gentemot ett stort kommersiellt bolag?

– Man ska nog vara ganska tydlig från början. Problemet i mitt förra projekt var att jag bejakade fett mycket. Jag sa: ”vi kör” och sedan fattade man inte att till slut kastar de låtar på dig och säger åt producenter att gå en viss väg och då är det för sent.

Den erfarenheten är Blenda tacksam för i dag.

– Jag tror att Gud förberedde mig då för att kunna hamna här. Nu är jag så här: ”Det här vill jag inte göra, det här vill jag göra”. Man måste nog vara ganska tidig på den bollen, speciellt innan man sajnar. Då fattar de att det är den här artisten vi har att göra med. Sedan kommer det att komma ännu tuffare saker och hur jag dealar med det – I don’t no! Jag får bara låta Gud sköta det.

Du har musicerat mycket i kyrkan under din uppväxt. Vad har det betytt för dig?

– Mycket. Jag hade nog aldrig hållit på med musik om det inte vore för kyrkan. Filadelfiakyrkan speciellt har skolat min musikalitet, förklarar Blenda.

Beskriv hur du vill profilera dig som artist …

– Jag skulle vilja vara en artist som får publiken att känna att hon är den där kompisen som jag har väntat på väldigt länge. Att folk som lyssnar på mig ska känna att de kommer in i en värld där de upplever att de är inkluderade, där de känner sig hörda, där de kan få tala ut och där de kan få känna värme och kärlek.

Blenda berättar att hon i perio­der under uppväxten själv saknat en förtrogen vän, fast inte längre. Nu vill hon anta utmaningen att vara den som sprider kärlek och trygghet. Som kvinna i musikbranschen kan det vara en extra stor utmaning, men Blenda har en plan hur hon ska ta för sig.

– Det handlar om att vara koncis i det man står för och att se en långsiktighet i saker, för det kommer att få fler personer att tro på det man gör. Branschen ställer ofta oss kvinnor mot varandra, så är det oftast inte med män, konstaterar Blenda.

Jag påpekar att av musikbranschens schablonbilder är att en kvinna ska vara sexig, men Blenda menar att den uppfattningen håller på att släppa.

– Jag tycker att Billy Eilish är ett jättebra exempel hur en kvinna kan se ut i dag. Hon klär ju bara på sig en massa oversizekläder, visar inte alls hy och har lite emostil. Jag tycker att 2020 levererar bra på det sättet. Förutom coronaviruset, tillägger Blenda och ler.

Hur kommer din tro fram i den story som du vill förmedla?

– I mina val. Hur jag behandlar folk till exempel – i branschen och utanför. Vad jag pratar om. Och mitt giftermål är ett praktiskt exempel. Alltså mina livsval. Sedan kanske någon gospeldänga kommer någon gång. Men kanske inte i morgon.

Vad finns det för drömmar där inne i ditt huvud?

– Jag vill vara med och förändra, replikerar Blenda och tar Kongo som exempel.

Hon vill gärna göra en insats för sina föräldrars hemland, trots att hon inte varit där – än. Hon vill också gärna vara med och förändra kulturen i Sverige.

– Vi bor i ett land där folk drömmer så lite, säger hon. Jag vill få unga människor att tro mer, att utmana sig själva. Jag vill skapa möjligheter för andra som känner att de inte har det.

Att Blendas första singel på Def Jam heter ”Options” (möjligheter) är en tydlig signal om detta.

Hon sticker inte under stol med att hon vill vara en förebild – för svarta kvinnor från Kongo, för svenska ungdomar med dåligt självförtroende och sviktande framtidstro. För att klara av det vet hon att hon behöver hålla sitt fokus på Gud.

– Jag ber: ”Gud hjälp mig att lyfta min blick hela tiden och se de du vill göra, och inte jag för då kommer jag att krascha i morgon”.

Vad betyder det att du har Joel vid din sida i det här musikprojektet?

– Allt! Vi jobbar tillsammans, vi älskar varandra, han kommer alltid att vilja mitt bästa, vi delar samma grundvärderingar, samma tro. Det finns en balans i allting. Han är min bästa vän. Jag funkar inte utan honom – och jag tror inte han funkar utan mig heller.

Hon skrattar och kastar en blick på Joel som sitter strax bredvid. Han ler.

Är det så att det är du som är gasen och han som är bromsen?

– Hundra procent! Jag babblar lite för mycket och om jag vill någonting så vill jag göra det helst nu, medan han är lite så där – det kan vänta. Och jag är så här – jag vill inte vänta. Det är en bra dynamik, för någon måste ju bromsa mig också.

Vad tror du blir din största utmaning i detta?

– Att man inte flyger iväg så mycket.

Vad har du i ditt liv som hjälper dig att hålla fötterna på jorden?

– Min man, min familj, mina närmaste vänner, min bönegrupp. Och Gud självklart.

Blenda Nkímyá

Ålder: 27 år.

Familj: Gift med Joel. Föräldrar och syskon.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Gör: Artist, låtskrivare.

Musikaliska förebilder: ”Beyonce är ganska go’ och Rihanna är frän. Jag älskar Kandrick Lamar, han är en rappare som berättar väldigt mycket om tron och sitt battle med hela den mörka biten i hans liv.”

Aktuell: Med singeln ”Options”, hennes första utgivning på skiv-bolaget Star Trak som distribueras av Def Jam Recordings.

Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren