Gospelsångerska, prästdotter och kyrkveteran tävlar i Melodifestivalen 2020

Det bästa startfältet någonsin. Det hävdar Melodifestivalgeneralen Christer Björkman att man hittat i år. Bland de tävlande syns bland andra den flitigt kyrkoturnérande artisten Sonja Aldén och gospelsångerskan Faith Kakembo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

2 545 bidrag har kommit in, men bara 28 låtar får vara med och tävla. Under sex veckor pågår tävlingen inför publik i olika städer, men framför allt inför miljontals tv-tittare. Konceptet Melodifestivalen på SVT är väl inarbetat i den svenska folksjälen. I dag presenterades årets tävlande bidrag. Bland dem fanns Sonja Aldén, vars senaste album heter "Meningen med livet". Hon tävlar med låten "Sluta aldrig gå". För Dagen har hon tidigare berättat om sin kristna tro, för vilken hon blev retad i skolan.

– Det var också en grej jag kunde bli retad för. ”Hur kan du tro på Gud? Det går ju inte!” Då var man dum i huvudet för det också, sa hon då.

Foto: Jessica Gow/TT

 

"Gospelmusiken berättar om Guds kärlek"

En av de andra utvalda artisterna är Faith Kakembo, som medverkade i musiktävlingen "P4 Nästa". Hennes låt, en ballad, heter "Crying rivers". Hon berättade i samband med tävlingen om sin kristna tro och hur hon älskar att sjunga gospel.

STOCKHOLM 20191126
Foto: Jessica Gow/TT

– Gospelmusiken berättar om Guds kärlek och om hoppet som finns i detta. Gospeln är även en form av bön, både till för mig själv och för andra, sa hon till Dagen tidigare i höst.

Läs mer Faith Kakembo till Dagen: Min låt kan tolkas att handla om Jesus

 

Thorsten Flink och Amanda Aasa

En annan av de medverkande som uttalat sig om sin kristna tro är Thorsten Flink, som tävlar med låten "Miraklernas tid".

– Gud älskar mig, men jag har svårt att tänka att han ska älska mig utan att jag ska utföra någonting. Jag kan förstå att han älskar andra på det sättet, men jag ger ingen nåd till mig själv, sa han till Dagen 2014.

Ännu en artist med kyrkkoppling som finns med i startfältet är 23-åriga Amanda Aasa, med låten "Late". Hon var den enda av de 28 tävlande som redan på förhand var klar för tävlingen. Hon handplockades av Christer Björkman i samband med hennes medverkan i samma tävling som Faith Kakembo deltog i, "P4 Nästa".

Amandas mamma Birgitta Sjöström Aasa är frilansande präst inom EFS och inspiratör för den ekumeniska själavårds- och förbönsrörelsen Helhet genom Kristus. Som sådan är hon en efterfrågad föreläsare i ekumeniska sammanhang. Amanda Aasa sökte in till Idol, men kom inte med i programmet, men nu får hon alltså sin chans att göra sin röst hörd för miljontals tittare.

Foto: Jessica Gow/TT

– Jag hamnade av olika anledningar på villovägar i ett par år och trodde att jag skulle sluta med musik, sa hon i en tidigare intervju med eurovisionsajten ESC-panelen.

– Jag tror att det skulle kunna vara en rolig resa att vara en del av. Med rätt organisation och team skulle Mello vara en mycket intressant möjlighet att debutera, tillade Amanda Aasa.

Programledare för kommande program blir Linnéa Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin och det första programmet sänds från Linköping den 1 februari. Finalen hålls i Stockholm den 7 mars. För att få tävla ska man vara minst 16 år och låten måste vara mellan två och tre minuter lång.

Läs mer Carola om påstådd medverkan i Melodifestivalen - "Jag önskar det hade varit sant"

Läs mer Faith Kakembo: Min låt i Melodifestivalen kan tolkas att handla om Jesus

Alla tävlande i Mello 2020

  • Malou Prydz, Felix Sandman, OVÖ, The Mamas, Suzi P, Sonja Aldén, Robin Bengtsson, Linda Bengtzing, Dotter, Anna Bergendahl, Thorsten Flinck, Klara Hammarström, Paul Rey, Mendez feat. Álvaro Estrella,
  • Faith Kakembo, Amanda Aasa, Albin Johnsén, Drängarna, Mariette, Anis don Demina, Mohombi, Hanna Ferm, Nanne Grönvall, William Strid, Jakob Karlberg, Ellen Benediktsson och Simon Peyron, Victor Crone och Frida Öhrn.
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå