Michael Nyqvist avliden – berättade om sin tro på Jesus

Michael Nyqvist har avlidit efter ett års sjukdom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit vid 56 års ålder. Enligt flera medier har han under ett års tid kämpat mot cancer.

Michael Nyqvist blev känd för många stora svenska filmroller, bland annat som kompositören Daniel Daréus i Så som i himmelen, och journalisten Mikael Blomkvist i Milleniumtriologin. Internationellt har han även slagit stort i filmer som Mission impossible mot Tom Cruise, och i filmen John Wick.

"Vill bli överraskad av Gud"

Michael pratade vid flera tillfällen om sin kristna tro. I en intervju i Dagen 2009 sa han bland annat att världen vore tonlös om Gud inte fanns.

 För mig är Gud känslan av förundran, kärlek, empati och det vackra. Voltaire var ateist men när han låg på dödsbädden och skulle få sista smörjelsen var han tvungen att erkänna att helvetet finns. Voltaire förnekade så klart, då sa prästen: "Du kommer att bli väldigt överraskad." Så där är det för mig, jag vill inte veta, jag vill bli överraskad. 

På frågan om den "Storpappan" han trodde på när han var liten, menar han att han har kvar den tron, men på ett annat sätt.

 Jag har alltid haft en barnatro men sedan dess har gudsbilden givetvis mognat. Jag har gått i analys, spelat teater, fått barn, rest och mött olika religioner. Men det ändrades successivt genom analysen och arbetet med boken, ungefär samtidigt som jag letade efter mina biologiska föräldrar. 

"Berättar om Jesus för mina barn"

Michael Nyqvist berättade i intervjun även att han försöker prata med sin barn om Jesus, och att de tagit emot det på olika sätt.

 När jag berättade för dem att jag tror på Gud sa mina barn okej men det gör inte vi. Kanske lite på trots. Nu säger min son att han tror på Gud men inte min dotter. Jag har tagit med dem till kyrkan och då har jag pratat om Jesus och om hur han levde.