Nu tar teologen Jayne Svenungsson plats i Svenska Akademien

I dag håller teologen Jayne Svenungsson sitt inträdestal vid högtidssammankomsten i Svenska Akademien. Hon tar plats i ett sällskap svårt sargat av den senaste tidens #metoo-avslöjanden. Men kanske har hon just därför en ännu viktigare roll att fylla.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

När det tidigare i höst blev klart att Jayne Svenungsson efterträder författaren Torgny Lindgren på stol nio i Svenska Akademien var det många som både gladdes och förvånades.

DN:s kulturchef Björn Wiman var en av dem.

Björn Wiman– Jag har i många år efterlyst en breddning inom Akademien. Att välja in Jayne Svenungsson är ett första tecken på det. Utnämningen vidgar bilden av vad som är kultur och ger en bredare bas av bildning, säger han när Dagen når honom.

– Utnämningen blir också ytterligare ett sätt att visa att vi inte lever i ett så sekulärt samhälle som vi ibland tror. Kunskap om den här typen av erfarenhetsvärldar behövs helt oberoende om man kallar sig religiös eller inte, fortsätter han.

Samtalet om Akademiens breddning har dock fått stå tillbaka sedan det under hösten framkommit att en kulturprofil med nära koppling till de aderton, ska ha utsatt kvinnor för sexuella kränkningar under många års tid.

Läs också: Jayne Svenungsson chockerad över platsen i Svenska Akademien
 

Björn Wiman utesluter inte att teologen Jayne Svenungsson kan komma att få en viktig roll i Akademiens reningsbad.

– Kanske kan hon bidra till att tvätta bort de senaste veckornas stämpel av Svenska Akademien som en vänskapskorrupt herrklubb.

– Det är självklart ett väldigt­ svårt tillfälle att tillträda när Akademien genomgår sin djupaste kris hittills. Fokus förflyttas till den akuta krishanteringen. Men jag tror att Svenungsson kan ha mycket att bidra med också i det arbetet. Om man som jag hoppas på en utvädring av Akademien så kan den breddning hon står för bli viktig i del av moderniseringsarbetet, säger Björn Wiman.

I Expressen TV samtalade nyligen kulturchefen Karin Olsson med teologerna Joel Halldorf och Natalie Lantz om hur Jayne Svenungssons tillträde kan påverka den krisande Akademien.

107342.jpg– Vad en teolog kan hjälpa till med är att titta strukturellt. Hur är en sektkultur uppbyggd, hur formas de här tystnadskulturerna, frågade sig Natalie Lantz.

Joel Halldorf lyfte fram hur teologins språk kan komma väl till pass.

– Teologer är nödvändigtvis inte bättre människor, men i teologin och kyrkans språk finns ord för den här typen av moraliska misslyckanden. Det finns ord som synd, omvändelse och kanske också upprättelse och förlåtelse om man har sonat.

Svenska Akademien har genom åren befolkats av ett stort antal präster och flera av de representerade författarskapen är präglade av religiösa frågeställningar. I Jayne Svenungsson har de för första gången på 70 år fått en akademisk teolog. Nu sitter hon på livstid i Sveriges kulturella finrum.

Lyssna på: Läsarpodden: Vem är Jayne Svenungsson - Svenska Akademiens nyaste ledamot?

Jayne Svenungsson

Född: 1973 i Trollhättan.

Bor: Lund och Stockholm.

Yrke: Professor i systematisk teologi vid Lunds universitet.

Publikationer i urval: ”Guds återkomst: En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi” (2004) och ”Den gudomliga historien: Profetism, messianism och andens utveckling” (2014). I höst gav hon ut ”Heidegger’s Black Notebooks and the Future of Theology”.

Aktuell: Ny ledamot i Svenska Akademien. Efterträder Torgny Lindgren på stol nio.