Kyrkopolitikern Pierre Kjellin erkänner att han inte är kristen

Pierre Kjellin i Uppsala är nominerad till kyrkovalet. Men han är inte troende kristen och därför inte intresserad av kyrkans verksamhet som har direkt med religionen att göra.
Precis som de flesta av medlemmarna, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pierre Kjellin företräder socialdemokraterna, och ger i en debattartikel i Kyrkans Tidning full offentlighet åt att han inte är troende kristen och "i princip bara besöker kyrkorummet till jul och påsk och vid dop, giftermål och begravningar".

Han efterlyser nu att Svenska kyrkan ska bli en större aktör inom välfärdssektorn, och exempelvis driva äldreboenden, skolor och socialt fältarbete för att locka nya medlemmar. Detta i stället för att ägna sig åt splittrande frågor som kvinnliga präster eller välsignelse av samkönade par.

"Dessa frågor engagerar få av oss medlemmar eftersom vi inte besöker några gudstjänster eller helt enkelt inte tycker frågorna är viktiga", skriver han.

Läs mer: Pierre Kjellin efter debattartikeln: "Många kyrkopolitiker är inte troende"
 

"För präglat av partikonfliker"

Pierre Kjellin beklagar i debattartikeln i Kyrkans Tidning också att kyrkovalet är allt för mycket präglat av "partipolitiska konfliktlinjer" i stället för att handla om vad Sveriges överlägset största samfund ska syssla med.

Han avslutar med en förhoppning om att Svenska kyrkans styre framöver ska stänga dörren för partipolitiska kandidater, likt honom själv.

Läs också: Göran Skytte: Kyrkovalet slår (nästan) allt

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar