Ledare

Trumpismen påverkar fler länder

Kommentar. Bolsonaro samarbetar men erkänner sig inte besegrad

USA:s förra president, Donald Trump, kommer förmodligen gå till historien som den förste som inte erkände sig besegrad i ett demokratisk val. Men kommer det sluta med honom eller kommer fler följa i hans spår? Om fler följer i hans väg har en ny och mycket farlig stig börjat trampas upp, som i värsta fall riskerar att leda demokratin åt fel håll.

Det verkar som om Trumps allierade, Jair M. Bolsonaro – Brasiliens nu valbesegrade president, har tagit efter. Det är djupt oroande att han i en tweet till och med beskriver det hela som en andlig kamp, genom att hänvisa till Efesierbrevet kapitel sex.

Paulus skriver att det är en kamp mellan makter och herravälden. Men ett gott tecken är att Bolsonaro kommer samarbeta med den kommande regeringen. Dock är det djupt olyckligt att han likt Trump vägrar att erkänna sig besegrad.

Nu är inte Lulu da Silva en drömkandidat. Han relativiserar Ukrainas motstånd mot Putin och menar att Volodymyr Zelensky också är ansvarig för kriget. Brasilien har en lång väg att gå, men faktum kvarstår att Bolsonaro förlorade. Det vore djupt olyckligt om han fortsätter på trumpismens väg och underminerar förtroende för själva valsystemet. Världen behöver Brasilien som en fungerande demokrati, inte bara för fotbollens skull, utan också för att det är en viktig ekonomisk partner som kräver politisk stabilitet.

Men ännu viktigare, den brasilianska folket behöver stabilitet för sin egen skull.

Fler artiklar för dig