Ledare

Varför så tyst om Jesus revolution i medierna?

Kommentar: Från att inte ha gått alls till nummer ett på biotoppen

Från att den inte alls skulle komma till biograferna i Sverige till att filmen Jesus revolution nu är nummer ett på biotoppen. Många har flockats till biograferna.

Filmen är utan tvekan en ganska tillrättalagd feel-goodfilm. Men även sådana filmer har sin plats. Det är emellertid intressant att sedvanliga recensioner och debatter som brukar följa i kölvattnet av en filmhit nu i stort har uteblivit på de svenska kultursidorna. Dagen och andra kristna medier har givetvis följt filmen noga. Men med några undantag, som Hallandsposten och Aftonbladet, är det hittills tyst bland resterande svenska medier.

I en tid när religionen och tron är så viktig att förstå sig på är det rätt konstigt att man väljer att diskutera allt annat, trots smashläge. Det finns mycket att lyfta med utgångspunkt ur filmen Jesus revolution. Behovet som människorna då, och nu, hade att omvända sig från droger till Kristus. Hur tro kan forma ett samhälle och en tid genom att erbjuda en ny inriktning i livet. De politiska efterverkningarna. Musiken, kulturen, språkbruket. Hur en religion och en väckelse kan komma till en plats och sedan spridas över världen.

Kanske beror tystnaden på ett ointresse eftersom religion av skribenterna ses som något annat: något konstigt. Något som kan sättas in i en egen box. Långt bortifrån kulturen och samtiden. Men det stämmer inte. Tro är inget som lätt låter sig avgränsas. Religion behöver förstås. Och väckelsen angår alla.

Fler artiklar för dig