Ledare

Israel behöver respektera krigets lagar

Kommentar: Viktiga att både kunna kristisera IDF och komma ihåg vilka Israel försvarar sig emot

Antalet döda i kriget mellan Israel och Hamas fortsätter att stiga. Nyligen sköts två kristna kvinnliga palestinier, mor och dotter, av en prickskytt från den Israeliska armén (IDF) när de befann sig i en kyrka i Gaza där de sökt skydd. Dödsfallen har kritiserats, bland annat av Engelska kyrkan, som frågat sig hur kvinnornas död bidragit till att skydda Israel.

Att oskyldiga palestinier i Gaza har drabbats av kriget står bortom allt tvivel. Det samma gäller för israeler. Tre unga män, som kidnappades den 7:e oktober, dödades i veckan av IDF i Gaza när de misstogs för terrorister. Med händerna över huvudena ropade de “hjälp” på hebreiska. Trots det sköts de.

Händelserna med de palestinska kvinnorna och de israeliska männen är båda tragedier och påminnelser om att IDF behöver respektera krigets lagar. Men händelserna visar också på skillnader mellan Hamas och Israel. Där Israel anstränger sig för att om möjligt undvika civila dödsfall är Hamas mål att döda just civila. Där Israel uppmanar civila palestinier att lämna områden som kan komma att bli krigsskådeplatser smyger sig Hamas på sovande barnfamiljer. Israel tar avstånd och utreder när civila dödats medan Hamas hyllar mord på civila.

Det finns goda skäl att kritisera Israel för de uppenbara felaktigheter som begås, särskilt när oskyldiga civila drabbas, samtidigt som vi behöver komma ihåg vad, och vilka, de krigar mot.

Fler artiklar för dig