Ledare

Den syndiga eller dygdiga sporten

Ledarpodden: Joel Halldorf, Fredrik Wenell och Frida Park samtalar om hur idrotten blev rumsren i frikyrkorna

Hockey-VM pågår för fullt. Sverige deltar med ett av sina bästa lag på länge. Och till helgen avgörs vilket fotbollslag som vinner Premier League. På både plan, läktare och i tv-soffan är många kristna engagerade. Är det ett problem?

Nyligen kunde man i ett stort dokument i ett stort dokument i Dagen som pastorer och kristna profiler som hejar på olika idrottslag. Men sport var tidigare i allra högsta grad del av vad man vanligen kallar för ”syndakatalogen”. Bevisligen har en stor förändring skett. När och hur gick omförhandlingen till?

Tillsammans med Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria och Arsenalsupporter, och Fredrik Wenell, teolog, ledarskribent i Dagen som hejar på Malmö IF, samtalar Frida Park, opinionsredaktör och Leksandssupporter, om idrottens fördelar, men också risker. Hur ska man tänka kring sportwashing? Skulle Joel Halldorf, fortsatt heja på sitt lag om det köptes upp av till exempel en rysk oligark? Ska man bojkotta när fotbolls-VM går i Qatar? Och hur får Fredrik Wenell ihop att vara stöttande hockeypappa och ändå uppmuntra till tro?

Vissa beskriver idrott som religion. Men idrott har även förmåga att fostra gemenskap och lojalitet – sådant vi ofta ser som dygder. Handlar det om antingen eller en sund balans i att ta avstånd till det som är skadlig och omfamna det som är gott?

Lyssna på hela avsnittet:

Fler artiklar för dig