Joakim Hagerius: Antisemitismen visar sitt råa ansikte vid synagogeattacken

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

På den judiska högtiden jom kippur, den dag på året då man ber sina medmänniskor och Gud om förlåtelse, och tänker igenom hur man själv kan bli en bättre människa kommer nyheten om ännu en skjutning. Denna gång utanför synagogan i Halle, östra Tyskland.

Gärningsmännen lyckades inte tränga sig in i synagogan där 70-80 personer befann sig för att fira den judiska försoningsdagen. Men två personer föll ändå offer för hatet denna gång och rapporteras döda.

Ännu en gång har antisemitismen, denna hatets urmoder, visat sitt råa ansikte. Historien upprepar sig. Judehatet har aldrig försvunnit och det är inte mer avlägset än att det kan dyka upp när som helst och var som helst. Antisemitismen måste bekämpas. I vilken form det än framträder.

I denna tragedi, och i den viktigaste av alla högtider, står vi tillsammans med våra judiska syskon. I djupaste deltagande och i kampen mot hatet.

Läs även Judiska centralrådet till Dagen: Vi är chockade men inte förvånade

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Dödshjälp
Anna Westerholm, Skolverket.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo
Susanne, Emmy och Elina Flenstet Waleij vill väcka samtalet om utseendehetsen de upplevt inom frikyrkan. ”Jag skulle önska att kyrkan fick vara en fristad där man fick vara sig själv”, säger mamman Susanne. 
Foto: Malin Aronsson
Foto: Malin Aronsson