Joel Halldorf: Socialdemokraterna gör religiösa till syndabockar

Socialdemokraternas valannonser pendlar mellan hån och alarmism: ”Skolan ska få barn att tänka – inte tro. Förbjud religiösa friskolor”, står det i en.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Socialdemokraternas löfte att förbjuda religiösa friskolor har fått en framträdande plats i partiets valkampanj. Partimaskineriet har funnit sin fiende, och maler nu med full kraft. Annonserna pendlar mellan hån och alarmism: ”Skolan ska få barn att tänka – inte tro. Förbjud religiösa friskolor”, står det i en.

Upptrappningen har pågått hela våren. I mars deklarerade Olle Burell (S) att man skulle stoppa religiösa friskolor, och gav två skäl: att de förstärker segregation och hindrar ”en likvärdig kunskapsskola” (Expressen 5/3).

Läs mer: Socialdemokraterna: Barn lär sig inte tänka i religiösa friskolor

 

Civilminister Ardalan Shekarabi låter själv som en predikant när han motiverar ett förbud: ”Till alla partier som värnar ett öppet, demokratiskt och jämlikt samhälle vill jag säga: tänk om. Tänk efter vilka konsekvenser detta får för barn och för sammanhållningen i Sverige.” (Aftonbladet 21/3)

Man kan naturligtvis ha olika uppfattningar om hur skolan ska organiseras. De studier som finns visar dock att religiösa friskolor generellt har goda resultat och rymmer en mångfald av nationaliteter och religioner. Rent sakligt är grunden för socialdemokraternas kritik alltså minst sagt skakig.

Men värre än faktafelen är tonläget. Genom att ställa tro och förnuft mot varandra använder Sveriges regeringsparti en retorik man annars förknippar med en sämre skolgård.

Dessutom: det finns 7000 skolor i Sverige, och av dessa är 70 religiösa friskolor. Det handlar alltså om en procent. Segregationen och skolan är två gigantiska politikområden, som båda har enorma problem.

 

Läs mer: Ny rapport: Religiösa friskolor inte segregerande
 

Att förespegla väljare att religiösa friskolor, denna enda procent, är ett stort hot mot integration och en fungerande skola är inte seriöst.

Det är svårt att komma ifrån intrycket att Socialdemokraterna gör religiösa friskolor till en symbolfråga för att finna sin egen syndabock. Här hittar man också en nisch där man kan profilera sig som hårdare än konkurrenterna. En av partiets annonser pryds av en bild på Shekarabi, med citatet ”Till skillnad från Moderaterna och Sverigedemokraterna säger vi stopp för religiösa friskolor.”

I ett av världens mest sekulariserade länder har socialdemokraterna gjort bedömningen att det är riskfritt att peka ut religiösa som ett samhällsproblem.

Det är mörkt, men det finns metod i galenskapen: man får sin syndabock, men eftersom man inte nämner etnicitet slipper man möta rasist-kortet, och genom att peka ut alla religiösa – inte bara islam – kan man inte heller kallas islamofob.

Läs mer: Joel Halldorf: Politiker drivs av fördomar om religion

 

Sökandet efter syndabockar hör till människans mindre smickrande instinkter. Den som lyckas kanalisera vreden kan vinna röster – men Europas historia visar också att man riskerar släppa loss krafter som inte låter sig kontrolleras. Men just nu försöker många desperata partier tjuvmjölka mörkret, för att låna författaren Joakim Zanders bild.

Den som kan sina sagor vet: Detta kommer inte sluta väl.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.