Religionsfrihet på undantag i Ryssland

Förföljelsen av Jehovas vittnen är en påminnelse om att också kristna befinner sig i en utsatt situation.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Till de mänskliga rättigheter som är satta på undantag i Putins Ryssland hör i högsta grad religionsfriheten. Situationen tycks successivt ha förvärrats och det finns all anledning att följa utvecklingen.

De färska rapporterna om gripanden, tortyr och åtal handlar om Jehovas vittnen, vars verksamhet är förbjuden efter en dom i Högsta domstolen för två år sedan. Det betyder inte att andra religionsutövare går säkra. Tvärtom ökar trycket även på andra grupper som står utanför den ortodoxa kyrkan, som är inte bara accepterad utan gillad av de politiska makthavarna. För första gången har Open Doors i år tagit med Ryssland på listan över länder där kristna förföljs.

Att makthavare benämner trosutövare "extremister" och klassar sådant som samlingar i hemmen och evangelisation som "terrorism" är inget nytt. Under den sovjetiska kommunismens tid, när det var ett uttalat mål att utrota religionen, tvingades kyrkorna arbeta underjordiskt. Varje rapport om nya incidenter innebär ett steg i fel riktning mot en likartad situation. Attackerna mot Jehovas vittnen är en påminnelse om att Rysslands kristna behöver vårt stöd och våra förböner.

 

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Ledare
Premium
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja