Calle Schulman: Israel betyder otroligt mycket för mig

Nio kända svenskar med judisk koppling, däribland Calle Schulman, Micael Bindefeld och Aron Flam berättar vad Israel betyder för dem och hur de kommer att fira landets 70-årsjubileum.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Vi ställer frågorna:

1. Vad betyder staten Israel för dig?

2. Kommer du uppmärksamma 70-års firandet på något sätt?

 

Calle Schulman, mediepersonlighet, driver Good Enough Media

1. Israel betyder otroligt mycket för mig. Jag var där som barn med min pappa som var en mycket god vän till Israel. Jag var mycket där som tonåring och formade i någon mån min person där. Och numera åker jag dit med mina barn. Rent känslomässigt känner jag mig mer hemma där än i Sverige och jag vill en dag flytta dit om jag får.

2. Min dotter är sju år och oerhört frågvis runt religioner just nu. Jag ska berätta den fruktansvärda sanningen för henne om vad som ledde till att staten Israel utropades och varför vi ska göra vad vi kan för att hjälpa Israel stå starkt.

 

Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svenk Israel-Information (SII)

1. Israel som en oberoende judisk stat betyder mycket för mig personligen och som en tillflyktsort. Det beror på det judiska folkets dystra historia i förskingringen, utan ett eget land. En historia av fördrivningar, diskriminering, massakrer och till slut Förintelsen, då en majoritet av Europas judar mördades.

2. Jag har redan firat Israels 70-årsdag i anslutning till den hebreiska kalendern. Israels ambassad bjöd in till firanden den 24 april på Berwaldhallen. Statsminister Stefan Löfven talade mycket fint om Israel. Unga israeler (14 - 15 år) spelade fantastiskt vackert. Familjen och jag planerar också en resa i höst till Israel. Ser fram emot det!

Läs också: Joakim Lundgren: Kristet Israelstöd ingen självklarhet från starten

 

Anneli Rådestad, chefredaktör och ansvarig utgivare Judisk krönika

1. Jag bodde i Jerusalem i fyra år och förälskade mig i staden, dess östra och västra sida. Jag är medveten om att den politiska situationen är extremt komplex. Samtidigt älskar jag landet, språket, maten och kulturen. Jag har också många fina vänner och familj i Israel. 

2. I Judisk Krönika uppmärksammar vi Israels 70-årsfirande genom flera artiklar och en prenumerationskampanj där vi lottar ut en flygbiljett till kulturmetropolen Tel Aviv.

 

Aron Szugalski Verständig, ordförande i Judiska centralrådet och Judiska församlingen i Stockholm

1. Israel betyder väldigt mycket för mig! Israel är det judiska folkets religiösa och kulturella centrum. Som barnbarn till Förintelseöverlevande har jag från tidig ålder fått inpräntat i mig hur pass viktigt det är med ett judiskt hemland. För mig personligen betyder landet mycket eftersom min fru och jag gifte oss i Tel Aviv för ganska exakt ett år sedan.

2. Den 13 maj är Judiska församlingen med och anordnar en stor festkonsert i Stora Synagogan i Stockholm med israeliska artister. Vi ordnade också en fest för barnfamiljer för några veckor sedan när självständighetsdagen firades i Israel.

Läs också: Israels ambassadör: Önskar fred helst av allt

 

Bernt Hermele, författare bland annat till boken ”Kommer de, så skjuter jag oss – om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen”. Producerar också podden ”Överlevarna” med samtal med förintelseöverlevare

1. På ett privat plan betyder Israel massor för mig, inte minst för att en av mina söner är bosatt i Tel Aviv med sin israeliska fru och för att min mamma mördades i Netanya av en självmordsbombare år 2002. På ett politiskt plan betyder Israel för mig en ockupation av Västbanken och en blockad av Gaza, två saker som jag motsätter mig.

2. Nej.

 

Micael Bindefeld, grundare och VD för event- och PR-byrån Micael Bindefeld AB.

1. För mig som europeisk jude betyder staten Israel mer än för de flesta andra. Israel är en reträttväg och jag känner oerhört starkt att den är möjlig för mig om det, gud förbjude, skulle bli en än värre situation för judar här i Sverige.

De senaste åren har situationen för judar i Sverige förvärrats enormt. Under min uppväxt i Göteborg var jag ofta i den judiska församlingen. Jag kan inte minnas att jag en endaste gång var rädd eller blev hotad, kränkt eller retad grund av min judiska bakgrund eller judiska familj. 35 år senare kastar man brandbomber mot den synagoga där jag hade min Bar Mitzvah. Den dag jag skulle känna att jag, eller min son som också är jude, är hotade, då flyttar vi. Det som är fantastiskt med Israel är att alla judar är välkomna dit när som helst. Den möjligheten fanns inte 1932 när min farfar var den enda som kom till Sverige. Hans nio syskon lämnades kvar i Tyskland, och utplånades.

2. Jag har varit på ett litet födelsedagskalas på judiska centret tillsammans med min son Simeon. Jag var också på konsert i Berwaldhallen där Stefan Löfven höll ett otroligt starkt tal. Han brukar inte vara någon stor talare, men när han talar om Förintelsen kommer något annat in i hans röst, och detta tal var onekligen ett av hans starkaste tal.

 

Lizzie Oved Scheja, direktor för Judisk kultur i Sverige

1. Israel är språk, hebreiskan som återupplivades och har skapat fantastisk litteratur, Bialik och Amos Oz. Israel är dofterna, landskapet, färgerna och smakerna från min barndom. För mig som inte bor där är Israel längtan. Men också framtid.

2. Israels 70-års jubileum kommer firas den 13 maj genom en galakonsert – Halleluja - med pianisten Gil Shohat och sopranen Daniella Lugassi. Repertoaren innehåller Israelisk och universell klassisk musik skriven av Naomi Shemer, Leonard Cohen och många fler. Jag är med och arrangerar denna konsert för Judiska församlingens räkning och jag hoppas se många av våra vänner där.

 

Aron Flam, komiker

1. Ja, vad svarar man på den frågan? Israel betyder väldigt mycket för mig. Det är bra att landet finns om det skulle bli så att judar inte får vara någon annanstans. Sedan gillar jag maten och klimatet i Tel Aviv. Hela Israel är som en arkeologisk utgrävning där samtliga historiska epoker finns representerade. Jag är inte troende, men jag gillar religion, myter och berättelser. I Israel får du det i övermått.

2. Antagligen kommer jag att göra det. Min mor kommer se till att jag gör det, det är hon som är kulturbärare i vår familj. Och då kommer jag troligtvis ha på mig en keffiyey, en palestinasjal fast med davidsstjärnor på. Det provocerar många på Södermalm i Stockholm, men jag vill ge folk en tankeställare. Vanliga svenskar utan anknytning till Israel och Palestina bär palestinasjal, men de förstår inte att det blir en direkt provokation mot mig då det är ett kulturellt plagg som burits av semitiska folk i alla tider. Mönstret avgör vilken klan du tillhör.

Läs också: ”Sverige har en skuld mot det judiska folket”

 

Jonatan Unge, komiker och podcastprofil

1. - Staten Israel är trygghet för mig. En plats att faktiskt kunna fly till om vindarna vänder. Den ger sinnesro till oss som lever i diasporan att till skillnad från judarna under andra världskriget faktiskt ha en hamn att segla till som är villig att ta emot en. Mycket med Israel är problematisk för mig, svårt och skamligt men en sak tvivlar jag inte på och det är dess rätt att existera.

2. - Troligtvis inte. Kanske käkar jag lite hummus och klär mig fult. Dom har usel känsla för mode israelerna.