Polisen hyllade Alvars mod och civilkurage

Uppsalapolisen som tog hand om Alvar Björks anmälan om misshandel inbjöd honom efteråt till polishuset. De ville ta tillfället i akt att få uttrycka sin beundran över hans civilkurage. Det gjordes även försök att rekrytera honom.
– Han är modig och tvekar inte, det är sådant beteende vi vill ha inom polisen, sa polischef Jale Poljarevius vid tillfället.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Många har uttryckt sin beundran över Alvar Björks rådiga ingripande den där majdagen vid Uppsala resecentrum. Så även Uppsalapolisen som fick höra om det inträffade i samband med att Alvar och hans mamma anmälde misshandeln.

– Du fick ju en rekryteringsblankett av polischefen när du kom dit, berättar Alvars pappa Björn-Owe Björk för Dagen och skrattar tillsammans med sin son.

Upsala Nya Tidning var med vid hyllningstillfället på Uppsala polisstation. Där fick Alvar och hans familj sitta ner med polischefen Jale Poljarevius, yttre befälet Stefan Siesing och kommissarien Jonas Eronen som alla ville uttrycka sin beundran.

– Han har många egenskaper som gör att han skulle passa som polis. Han är modig och tvekar inte, det är sådant beteende vi vill ha inom polisen. Det var ju knappast en kille som var mindre än honom som gjorde det här, och ändå klev han in. Även det han gjorde i det första skedet, att han hjälpte mannen med kassarna, det är helt rätt, sa Jale Poljarevius till UNT.

De berättade även att de nominerat Alvar till ett pris som delas ut av rikspolischefen till personer ur allmänheten som gör beundransvärda saker.

Alvar själv ställde sig redan då smått oförstående till den stora uppmärksamheten.

– Jag tycker det är lite märkligt. Det är ju självklart att gripa in, sa han till UNT.

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson