Rapparna Sebastian Stakset och Allyawan om försoningen efter åren som fiender

Deras hatfyllda rap-battle har setts närmare två miljoner gånger på ­Youtube. Men trots klick-succén resulterade uppgörelsen i sorg, ånger och år av bitterhet.
I Dagens sommarbilaga som kommer nästa vecka berättar Sebastian Stakset och Samuel Allyawan Nazari för första gången om vägen till försoning, tro och djup vänskap.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I en källarlokal i Skogås söder om Stockholm har pastor Hernán Clavijo sitt kontor. Framför skrivbordet står ett par besöksstolar och en kaffemaskin med espressokapslar. Väggarna i det lilla rummet vibrerar när pendeltågen dundrar förbi utanför.

Men i dessa väggar finns också något annat som vibrerar. En atmosfär av tro som den senaste tiden ständigt tycks locka nya människor till den lilla lokalen. Många har hittat hit genom Sebastian Stakset.

Den tidigare grovt kriminellt belastade rapparen har de senaste åren genomgått en total livsförändring. Sedan han mött Gud har pastor Hernán varit en trogen följeslagare och mentor.

– Det händer mycket nu. Mycket jobb. Men det är roligt, konstaterar Hernán och gör i ordning finkaffe när dörren plötsligt öppnas.

– Shoo brooor, hur mår du, utropar Sebastian Stakset.

Samuel Nazari även känd som Allyawan kliver in i rummet och de två rapparna kramar om varandra. Några minuter senare sitter de i de två besöksstolarna med knäppta händer. Det var också just så här försoningen mellan de två rapparna skedde tidigare i år.

– Jag trodde aldrig att det skulle hända. Att jag skulle svälja min stolthet och bege mig hit till Sebastians ställe och att vi skulle kunna be tillsammans, säger Samuel och skakar på huvudet samtidigt som han skrattar.

Sedan dess har de två rapparna varit vänner och den 26 maj står de på samma scen på Stortorget i Örebro. I ett arrangemang där stadens kyrkor vill sprida kärlek till Örebroarna.

– Det kommer att bli en folkfest för Jesus, konstaterar Sebastian entusiastiskt.

95728.jpg

För bara några månader sedan hade det varit otänkbart att de två hiphop-artisterna skulle ha delat scen. Fem år har gått sedan den omtalade battlen som snabbt blev ett youtube-fenomen. En battle är på hiphopspråk en slags verbal boxningsmatch mellan två rappare. En ordens kraftmätning där man genom rim häcklar sin motståndare. Samuel var en erkänd battlerappare och intresset var stort när det annonserades att han skulle möta gatans kontroversielle favorit, Sebbe Staxx.

– Egentligen gillade ju vi varandra, säger Sebastian och vänder sig till Samuel.

– Jag såg upp till dig som rappare. Men det blev liksom en eskalerande snöboll av hat. Mitt gäng började snacka om att vi skulle gå dit med vapen och jag sprang runt och lekte häftigt och snackade en massa, berättar Sebastian.

När det väl var dags att gå upp till mikrofonen hade han nästan förträngt vem som stod på andra sidan.

– Jag hade inte modet eller styrkan att säga stopp. Samtidigt var jag djupt fängslad i mig själv och en slav under droger, alkohol, hat och självmordstankar.

Det blev en störtflod av hot och hat som vällde fram över Jönköpingsrapparen Samuel Allyawan Nazari, som försökte parera påhoppen med humor och rapskicklighet.

– Jag försökte att inte bemöta hatet med mer hat. Men jag mådde dåligt när jag såg klippet efteråt. Då kom bitterheten och besvikelsen, säger han.

– Det här klippet har genererat sorg och misär för oss båda. Jag mådde skitdålig och skämdes när jag såg det på Youtube. Klippet har fått nästan två miljoner visningar, men bara en visning av mig, säger Sebastian och tystnar ett slag medan ytterligare ett tåg passerar utanför.

95736.jpg

Vändningen kom efter att Sebastian Stakset mött Jesus. Själva beslutet att bli en kristen kom redan 2013. Men det var inte förrän han kastade av sig den allra sista masken som det nya livet på riktigt började. Den sista masken var den som nästan vuxit sig fast till en del av honom själv - rapaliaset Sebbe Staxx.

– Jag kände till Sebbes resa. Men jag hade svårt att tro att det var äkta, eftersom han i mina ögon representerat allt jag tyckte var fel, berättar Samuel.

Sebastian hade nu inlett en process där han bad människor som han sårat genom åren om förlåtelse. På en videoinspelning i Israel blev det tydligt att han glömt en person.

– Jag var där för att spela in videon till låten Jag vill ge dig allt och på kvällen när jag promenerade genom Tel Aviv med videoregissören Jens Rosengren började vi tala om Samuel.

– Jens berättade att han träffat dig och han sa att du hatade mig. Först tog jag det liksom med garden uppe och tänkte att det är väl inte mitt problem. Men jag levde jättenära Herren de där dagarna och upplevde att Gud konfronterade mig och sa till mig att be om förlåtelse.

Sebastian smälte det kärva budskapet under en dag. Sedan tog han upp mobilen och skickade ett förlåt-meddelande.

– Det var en jättemärklig känsla när det plingade till i telefonen. Jag fick skuldkänslor och bad dig om förlåtelse också. Sedan tror jag att jag skrev något uppmuntrande om att jag gillar den nya väg du tagit, minns Samuel.

Så blev den första kontakten mellan rapparna efter år av fiendskap.

I början av 2017 möttes de just i pastorslokalen i Skogås, där de just nu sitter.

– Jag var jätteskeptisk när jag kom hit. Men jag kollade rakt in i ögonen på Sebbe och den här gången såg jag bara kärlek. Jesu kärlek. Och jag kände att det där behöver jag också mer av.

– Så det sjuka händer att du ber för mig. Jag trodde aldrig att det skulle hända, säger Samuel.


Se mer: TV: Sebastian och Allyawan om det nya livet med Gud
 

I efterhand har han tänkt på en märklig dröm han hade om Sebastian flera år tidigare.

– Där i drömmen var han helt kärleksfull, precis som han är i dag. Jag tyckte att det var jättekonstigt. Men i dag förstår jag att den drömmen kanske ville säga något till mig, berättar Samuel.

Sebastian har en liknande erfarenhet.

– En dag kom pastor Hernán till mig och sa att han hade ett budskap från Gud att jag ska träffa honom som jag battlat och att vi ska göra musik ihop.

Så blev det också. Och först ut är alltså deras gemensamma framträdande på den stora ekumeniska konserten i Örebro den 26 maj.

– Vi tror att det här är något som ligger på Guds hjärta. Kristi kropp ska enas, säger Sebastian Stakset och pastor Hernán nickar i bakgrunden.

Allyawan dricker ur det sista kaffet och tittar upp på sina nyfunna kamrater.

– Att vi står på samma scen är ett tecken på att fiender blir till vänner i Gud. Folk kan säga vad de vill, men jag är helt bombsäker på att det är så, säger han.

95730.jpg

Fotnot: En längre version av intervjun finns att läsa i Dagens sommarbilaga som släpps nästa vecka.

Läs mer om Sebastian Stakset

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Fakta Sebastian Stakset:

Ålder: 31.

Yrke: Artist och evangelist.

Bor: Stockholm.

Uppvuxen: Stockholm.

Aktuell: Spelar i Örebro den 26 maj samt ett flertal spelningar på de kristna sommarkonferenserna.