Moder Teresa ska helgonförklaras 19 år efter sin död

Moder Teresa fick Nobels fredspris 1979 och kommer nu att helgonförklaras av den katolska kyrkan den 4 september 2016.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nitton år efter hennes död, så när som på en dag, ska katolska kyrkan helgonförklara Moder Teresa, världens mest kända och hyllade nunna och, om man undantar Jesu mor Maria, katolikernas främsta kvinnliga förebild.

Ceremonin kommer att gå av stapeln den 4 september, dagen före den dag som i kyrkans kalender redan är vigd åt saliga Teresa av Calcutta och alla som arbetar i barmhärtighetens tjänst.

Blev rektor

Det går inte att låta bli att fundera vad den unga albanska flickan skulle säga om någon 1929, när hon som 19 år gammal nunnenovis begav sig på den långa resan till Darjeeling, berättade för henne att hon en dag skulle bli både Nobelpristagare och helgon. Hon skulle säkert tycka att personen inte var riktigt klok.

Men att hon skulle bli missionär i Indien, det hade hon vetat sedan hon var 12 år gammal. Som 18-åring gick hon därför med i systrarna av Loreto och började lära sig engelska. I 20 år jobbade hon som lärare i systrarnas skola i Calcutta och blev så småningom skolans rektor.

Det var den gränslösa fattigdomen blandad med våldet i staden som till slut ledde till vad Teresa beskrev som ”sin slutliga kallelse”. Enligt en biografi av Joseph Langford satt hon på tåget mellan Darjeeling och Calcutta när det stod klart för henne att hon ”skulle lämna klostret för att hjälpa de fattiga och leva mitt ibland dem. Det var en order. Att misslyckas vore att bryta mot tron”.

1948 bytte hon nunnehabiten mot den vita sarin med blå bård som än i dag är Moder Teresa-systrarnas dräkt. Två år senare fick hon tillstånd att grunda kongregationen Missionaries of Charity vars mission, enligt hennes egna ord, är att ta hand om ”de hungriga, de nakna, de hemlösa och förlamade, de blinda, de leprasjuka, alla som känner sig oönskade, oälskade, ovälkomna, människor som blivit en börda för samhället och som andra människor skyr.” Hon grundade sedan och drev otaliga hem för döende, lepra-, tbc- och hiv/aids-sjuka, soppkök, mobila kliniker och hem för föräldralösa barn, skolor och familjerådgivningar.

”Tillhör Jesus”

Hon har hyllats, men även kritiserats, för sitt motstånd mot aborter och preventivmedel, den påvra standarden på sina sjukhem och sin kritik mot den ”västerländska fattigdomen”, som hon menade var av annat slag, men än svårare att bekämpa.

Själv sa hon så här: ”Jag är född albanska. Jag har indiskt medborgarskap. Min tro är katolsk. Men genom mitt kall tillhör jag världen och mitt hjärta tillhör helt och fullt Jesus.”

Fakta:

Moder Teresa av Calcutta

Kosovoalbanskan Agnes Gonxha Bojaxhiu­ föddes den 26 augusti 1910 i Skopje, nuvarande Makedonien, då en del av Ottomanska riket.

Hon dog den 5 september 1997 i Calcutta i Indien.

1950 grundade hon Missionaries of Charity, en kongregation som i dag består av 5 000 systrar och 450 bröder.

1979 fick hon Nobels fredspris för bekämpning av fattigdomen. Hon bad om att prissumman skulle skänkas till de fattiga i Indien.

2003 blev hon saligförklarad i Romersk-katolska kyrkan, det första steget mot att utses till helgon.